Gustaf Douglas & Mats Hallvarsson: Med blicken på stigen
Albert Bonniers förlag
Gustaf Douglas är finansman. Det betyder att han ägnat sig åt att köpa aktier i företag i syfte att kunna styra dem till framtida vinster. Detta har varit mycket framgångsrikt. Gustaf Douglas är numera miljardär.
Namnet Douglas är sedan länge knutet till Östergötland. Godset Stjärnorp utanför Linköping har länge varit i familjens ägo. För Gustaf Douglas är det en del av hans barndom och ungdom när godset styrdes av hans farfar, generalen Archibald Douglas.
Gustafs bror Philip kom att äga godset under en olycklig period då han ägnade sig åt svindlande affärer som slutade med ett långvarigt fängelsestraff. Godset såldes på exekutiv auktion. Gustaf Douglas kunde köpa tillbaka det till familjen. Det drivs nu av hans son.
Jag har stött ihop med Gustaf Douglas några gånger i mitt liv. I realskolan gick han ett par år i en parallellklass till mig. Hans bästa vän var Gustaf Lindencrona som också blev min vän. I några år var Douglas som numera sitter i moderaternas partistyrelse aktiv i folkpartiets ungdomsförbund.
På 70-talet blev Gustaf Douglas VD för Dagens Nyheters AB dit också Expressen, där jag då jobbade, hörde. Jag kan inte minnas att jag såg honom en enda gång under de åtta år som hans VD-skap varade. Han fick sparken sedan styrelsen tyckte att hans privata affärer i fastighetsbranschen var oförenliga med tidningarnas krav på integritet.
Avskedet från DN blev starten på hans marsch mot finansvärldens stjärnhimmel. Assa-Abloy och Securitas är några av framgångssagorna. Annars har hans linje varit att satsa på gamla stabila familjeföretag. Det har också gått bra.
Hans memoarbok fascinerar inte minst genom en ganska skrämmande barndomsskildring. I familjen rådde en självklar våldsamt auktoritär uppfostringstradition där fadern som var diplomat inte drog sig för att använda våld även sedan sonen blivit vuxen. När Gustaf till sist revolterade mot fadern sändes han till Stjärnorp för att stå till svars inför sin farfar och farmor. Farmodern var kategorisk: du ska lyda din pappa. Farfadern valde en annan linje: du måste ge efter för din pappa för du är den starkare av er två. För Gustaf Douglas blev detta en milstolpe i livet.
Sin skolgång hade han då huvudsakligen tillbringat på internatskolan Sigtuna humanistiska läroverk, sedan fadern placerats vid svenska ambassaden i Washington. Klimatet på skolan beskriver han som fyllt av mobbning, som han först de sista åren lyckades värja sig emot.
Hans liv med den egna familjen tycks ha varit ganska annorlunda. Han tog nog starkare intryck av den liberala traditionen i det lindencronska hemmet än av den auktoritära tradition han fått med sig hemifrån.
Genom äktenskap med Elisabeth von Essen kom hans hem att bli ett annat traditionsfyllt gods, Rydboholm utanför Stockholm där Gustav Vasa lär ha fötts. Stjärnorp är nu hans ene sons, Rydboholm den andres, sedan Elisabeth som förvaltat det nu pensionerat sig. Bägge sönerna har annars gått i faderns fotspår. Affärerna har drivits som ett familjeföretag om än i ovanligt stor skala.
Större delen av boken handlar givetvis om hans affärsverksamhet och en rad ledande personer i företagen passerar förbi utan att lämna något större avtryck i boken, trots att författaren konsekvent berömmer deras insatser och därmed sin egen förmåga att välja rätt medarbetare.
Också hans frimärkssamlande och konstsamlande får några kapitel i boken. Också på dessa områden har den mångsidige Gustaf Douglas varit framgångsrik.