En falsk historieskrivning

Ingmar Karlsson: Roten till det onda – Uppdelningen av Mellanöstern 1916–2016.

Ingmar Karlsson, född 1942, är diplomat och författare. "Roten till det onda" är hans tjugonde bok.

Ingmar Karlsson, född 1942, är diplomat och författare. "Roten till det onda" är hans tjugonde bok.

Foto: Karolina Rosenqvist

Bokrecension2016-06-12 05:55
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Historiska media

För jämnt hundra år sedan ritade en brittisk och en fransk diplomat ett streck på en karta över det osmanska riket. Så skulle denna del av världen delas sedan Tyskland och Turkiet besegrats i första världskriget.

När segern faktiskt vunnits två år senare skedde verkligen en uppdelning av det forna turkiska väldet. Fast den följde inte riktigt det så kallade Sykes-Picot-avtalet. Men för den svenske diplomaten Ingmar Karlsson är avtalet grunden till det kaos som nu råder i arabvärlden.

Det har jag svårt att tro. Det skedde många konstiga gränsdragningar både efter första och efter andra världskriget. Men det tjänar inte mycket till att skylla på dem för problemen i dagens värld, även om de ställt till elände i det förflutna.

En del arabiska ledare ville skapa ett stor-arabiskt rike styrt från Damaskus. Karlsson sympatiserar med den tanken. Det är svårt att tro att det skulle blivit en bestående lösning. Araber talar gärna om behovet av ett arabiskt enhetsverk, men i själva verket sträcker sig deras lojalitet sällan utanför den egna klanen eller den egna riktningen inom islam.

Karlsson listar i stort sett allt elände som förekommit i Mellanöstern under de senaste hundra åren och särskilt uppehåller han sig vid sitt favorithat, den judiska staten Israel. Det är naturligtvis ingen upplyftande läsning, men inte heller särskilt upplysande.

Läs mer om