Befriande bitter i sina bästa stunder

Rafael Chirbes: Utkanter

Författaren. Spanjoren Rafael Chirbes (1949­–2015).

Författaren. Spanjoren Rafael Chirbes (1949­–2015).

Foto: Phillipe Matsas

Bokrecension2016-02-21 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Övers: Karin Sjöstrand

Natur & Kultur

Plötsligt mitt i läsningen av Rafael Chirbes bok ”Utkanter” dyker en textrad från Leonard Cohen upp i skallen: ”There is a crack in everything, that’s how the light gets in.” Fritt översatt: ”det finns en spricka i allt, det är så ljuset kommer in”. Men i Rafael Chirbes historia är sprickan inte ljuset väg in, utan ekonomins.

Sprickan i alla tillvarons ting, och alla våra känslor, är ekonomins väg att besätta och förpesta. Det finns ingen helt ekonomifri zon i vår värld längre. Alla mellanmänskliga relationer är, vare sig vi vill eller inte, ekonomiserade och med detta kommer spel, makt och beroendeställningar.

Rafael Chirbes var fram till sin plötsliga bortgång 2015 en hyllad författare i hemlandet Spanien. ”Utkanter” blev hans sista bok, men den första att översättas till svenska. Den belönades storligen på hemmaplan och framhölls, då 2013, som en mästerlig skildring av livet i Spanien i svallvågorna av den stora finanskrisen 2008. Vågor som dränkt människorna i hopplös arbetslöshet och fattigdom.

Och visst är det tydligt att vi i Rafael Chirbes har att göra med en hantverksskicklig författare. Hans språkliga pondus är uppenbar och hans svartsyn glasklar. ”Utkanter” är i sina bästa stunder en befriande bitter roman om det mänskliga livets utsatthet i ett omänskligt ekonomiskt system. Men trots det kör boken fast. Mest i sin egen form, 400 sidor strömmande monolog. Svår att ta sig igenom på några få sittningar och ännu svårare att hitta in i när man väl lagt den åt sidan.