Yebo Yes! – Dans för frihet och livsglädje

Det är högt tryck i lokalen. Musiken vibrerar. Dansarna svettas. Att dans kan ge liv och energi bevisas verkligen med detta utrop "YEBO YES!".

Pantsula och freestyle säger Ja! till en egen mix, en ny blandning.

Pantsula och freestyle säger Ja! till en egen mix, en ny blandning.

Foto: Zivanai Matangi/Noah Cohen

Recension2023-05-11 11:22
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dans

Yebo Yes!

Dansare och koreografer: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson och Sibusisu Mthembu. Övriga dansare: David Mokale, Patricia Gugu Mofokeng.

Ljud: Yared Tilahun Cederlund

AFIA, Dansnät Sverige, Riksteatern Linköping, Sagateatern.

Det börjar stilla och lekfullt. De fem dansarna sitter redan på scenen. De är inbegripna i ett kortspel, skrattar och kommenterar varandra. Det blir en bild av gemenskap, en bild av något vardagligt och naturligt.

Detta är delvis utgångspunkten för den sydafrikanska dansstilen pantsula. Men när den växte fram på 50-talet och blev stor i landet på 80-talet, så var det också en reaktion på hårt förtryck. De svartas situation i landet; Våld och diskriminering.

Dansen blev ett sätt att överleva. Att behålla sin livskänsla. Återta självförtroende och känslan av frihet. Stå upp för något och göra något positivt och kreativt tillsammans.

Sedan dess har dansen inte varit lika populär men håller på att vinna ny mark de senaste åren. Detta kan säkert också vara i takt med att Sydafrikas blir alltmer korrumperat och misskött.

Utbytet och samarbetet med Dansnät Sverige har funnits några år. 2021 gjordes den första turnén, som blev mycket uppskattad. Nu är det dags att komma tillbaka. Och visst gjorde det intryck på Linköpingspubliken. I en välfylld Sagateater blev det stående ovationer.

Två svenska dansare har varit med länge och de bryter in i pantsulan med egen koreografi. De kommer från freestyle tradition, som väl kan vara en bra förutsättning. Det ges utrymme för personliga uttryck, många variationer och improvisationer.

Det blir en ganska spännande, och mycket varierad helhet, där det genomgående är hög energi, högt tempo och intensitet. Bakom allt pumpar en tung och rytmisk musik. Det är starkt på gränsen till plågsamt.

Perfektion och stilfullhet är inte det viktigaste, men det finns avsnitt av gemensamt tajmad rörelse som är väldigt kraftfullt och imponerande. Varje dansare har också soloavsnitt, med utlopp för improvisation, pådrivna av gruppen.

Johanna Holewa Chrona är den som jag tar starkast intryck av. Stark närvaro. Fin, graciös och exakt teknik med händer och armar.

Händer och armar återkommer för alla som viktiga på många ställen. Utmärkande för pantsula är annars det snabba fotarbetet. Dansarna studsar fram, ständigt i rörelse. Det är ständigt liv.