Två Linköpingsförfattare skriver om rymden

Marcus Wandt och Martin Widmark tar sig an universums mysterier i två nya barnböcker om rymden. Medan den ena bjuder på ett skönlitterärt äventyr, erbjuder den andra en faktaspäckad resa genom kosmos. Att förklara rymdens komplexitet för unga läsare är ingen lätt uppgift, och de två verken lyckas i olika grad med att göra det svårbegripliga begripligt.

Rymdmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis

Rymdmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis

Foto: Bonnier Carlsen

Recension2024-10-27 09:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Marcus Wandt från Linköping, chefsprovflygare på Saab, blev den tredje svensken i rymden när han tidigare i år skickades på forskningsuppdrag till rymdstationen ISS. I en ny, faktaspäckad bok för barn, Sikta mot stjärnorna, som han skrivit tillsammans med sina två medförfattare Annika Meijer och Mattias Andersson, delar han med sig av sina erfarenheter. Som nybliven astronaut ger Wandt en fängslande inblick i livet som rymdfarare. Wandt klarade utbildningen på 8 månader och blev den snabbast utbildade astronauten i historien. I boken ger han en djupgående inblick i astronautlivet, läsaren får ta del av allt från förberedelserna till hur vardagen på en rymdstation kan se ut, till hur man återvänder till jorden. Wandt belyser rymdforskningens betydelse för våra liv, hur rymdsonder, satelliter och teleskop hjälper till vid insamling av data. Han berättar hur forskarna med hjälp av astronauter vill förstå på vilket sätt stamceller påverkas av att vistas i rymden en längre tid och hur klimatforskningen kan hjälpas av iakttagelser från rymden.

Bokens layout är ambitiös med en svart bakgrund som föreställer rymden. Texten presenteras i informationsrutor och löpande berättelser, mestadels i vitt för att kontrastera mot bakgrunden. Wandts personliga erfarenheter ger boken en särskild tyngd. Hans budskap om att sikta högt kan inspirera unga läsare till att drömma stort. På ett uppslag får vi till exempel ta del av vad som egentligen krävs för att bli en astronaut. Trots att texten ackompanjeras av flera illustrationer och några fotografier kan den informationstäta layouten och det avancerade språket vara svårt för en yngre målgrupp. Längst bak i boken finns en lista över svåra ord och begrepp som kan vara till hjälp.

I boken Rymdmysteriet väntar invånarna i Valleby på ett besök från Valfrid Hårding, som sägs vara en astrolog men som snart dyker upp med en rymdkapsel på ett lastbilsflak. När det framgått att Hårding är astronaut och när publiken förstått att syftet med hans besök är att välja ut en person som ska få möjligheten att resa ut i rymden, uppstår genast spänning.

I den 33:e boken om Lasse och Maja introducerar Martin Widmark och Helena Willis astronomi och rymdfärder på ett underhållande sätt, samtidigt som de betonar vikten av källkritik. Widmark har tidigare utforskat ämnet i serien Scoopet som han skrev tillsammans med Erik Fichtelius och i Rymdmysteriet fortsätter han på den inslagna banan och väver in källkritiken i en detektivhistoria. Widmarks finurliga stil och Willis humoristiska illustrationer ihop med temat bidrar till en stark läsupplevelse. Boken balanserar underhållning med lärande, och introducerar koncept som kvantmekanik på ett lättförståeligt sätt. 

Medan Wandts bok erbjuder en djupdykning i rymdfartens verklighet, använder Widmark rymden mer som en kuliss för intrigen. Båda böckerna väcker nyfikenhet och sporrar kritiskt tänkande, om än på olika sätt. Sikta mot stjärnorna riktar sig till läsare i mellanåldern som redan har ett visst intresse för rymden medan Rymdmysteriet passar bra som introduktion för lite yngre barn som kommit en bit på vägen i sin läsutveckling. 

Emelie Ljungberg är bibliotekarie och frilansjournalist och har recenserat barn- och ungdomslitteratur sedan 2007.