Mystisk skeppare leder feministisk seglats

Systerskapet sätts på prov när sex kvinnor korsar Atlanten i Lotta Lundbergs nya roman "Båten".

Lotta Lundberg är född i Uppsala men bor sedan länge i Berlin. Hon har flera gånger prisats för sitt författarskap. Senast gav hon 2019 ut romanen "Den första kvinnan".

Lotta Lundberg är född i Uppsala men bor sedan länge i Berlin. Hon har flera gånger prisats för sitt författarskap. Senast gav hon 2019 ut romanen "Den första kvinnan".

Foto: Nancy Jesse

Recension2022-06-22 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Lotta Lundberg

Båten

Natur & Kultur

Ska man gå efter stereotyperna så borde jag som man inte vara särskilt intresserad av att läsa en pratig bok om sex kvinnor som korsar Atlanten. Men jag läser med intresse och rycks med av deras äventyrliga resa från Kapstaden till Brasilien. Kanske är det Lotta Lundbergs förträffliga berättarkonsts förtjänst?

Det blir till en blandning av själva prestationen och upplevelsen där jag kan tycka mig vara med på färden. Fascinationen över havets väldighet, lyckan i att simma med valhajar och att utmana sig själv till det yttersta. Livet får ett annat perspektiv när horisonten blir oändlig. Båtar kan Lundberg dessutom ordentligt.

Men också själva besättningen, alla utom en över 50 år, alla med sina speciella skäl till att vara ombord, skapar intresse. Den hårdföra skepparen, som bara låter sig tilltalas med sitt indiska nom de guerre "Parvani", förblir den mest undflyende. Vem är hon? Vad driver henne att gång på gång mönstra nytt manskap (förlåt, kvinnoskap?) och korsa havet med enbart kvinnor? Feminism? Äventyr? Livsleda?

Lundberg låter besättningen (alla utom den mystiska "Parvani") prata på och fundera fritt, ibland måste man faktiskt tänka efter vem som egentligen för ordet. Men vartefter mejslar romanfigurerna ut sig när de nagelfar tillvaron i allmänhet och feminismen i synnerhet. Systerskapet blir ibland till en tunn fernissa när prövningarna hårdnar både utifrån och inifrån. Är kvinnor kanske bara människor de också?