Svante är cool som en swimmingpool

Man vill stapla adjektiv om Svante Thuresson som stor musikant – han förtjänar den beteckningen. Frasering, tajming, närvaro, värme, humor.

Recension 17 oktober 2019 10:09
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konsert

”Svante möter Beppe Wolgers”
Svante Thuresson med Claes Crona Trio.
Betyg: 5
Motala 16/10. Även Crusellhallen, Linköping 22/10.

Man kan lägga till: god skådespelare.

Svante Thuresson läser ur Wolgers memoarer mellan sångerna. Det gör han bra. Undrar varför Svante inte har värvats till teatern. Han har dock en lång karriär på scen, i produktioner av Svenska Ord och Povel Ramel, i kabaréer och som medlem i sånggruppen Gals and Pals.

Svante Thuresson, född 1937, har en vital, varm scennärvaro som få. Därtill en hisnande musikalitet; han är ett fjärde instrument, ingående i Clas Cronas trio. I ”Sakta vi gå genom stan” med komp av basisten Hans Andersson går det en rysning genom teatersalongen.

Samma sak med ”Det gåtfulla folket”, i en mycket långsam, nedtonad version.

När Svante inte läser ur Beppe Wolgers roliga, poetiska memoarer – scener ur en livshungrig ung mans konstnärs- och musikerdrömmar på 40-och 50-talen – berättar han om sina egna samarbeten med Wolgers, under kabaré- och Knäppupp-eran.

Det blir en kväll med två anspråkslösa giganter i svensk populärkultur.

Svante är i symbios med Clas Crona Trio. Framför allt flera okända, mycket tidiga texter av Beppe Wolgers gör de fyra med oerhörd känsla. 

Detsamma med bland andra ”Monicas vals” och en luftigt jazzig version av den oerhörda ”En gång i Stockholm”, den som kom sist i Melodifestivalen 1963 men som torde vara en av de bästa låtarna som hörts i det sammanhanget.

Svante är ojämförligt cool. Missa honom inte i Linköping.

Ämnen du kan följa