Det är inte ofta de ställer ut tillsammans. Men nu gör de det äntligen i full skala. Ända sedan 1980-talet och åren på Konsthögskolan i Stockholm har de varit självklara namn på den nationella konstscenen. Båda är från Norrland men sedan länge bosatta i Sörmland.
Efter 40 år märks det att cirkeln sluts och förtätats i deras konstnärskap. Karin Ögren (f 1956) minns jag tidigast från hennes utställningar i Galleri Argo. Hennes gulockra målningar kunde upplevas som lite gåtfulla och väldigt speciella. Nu återkommer hon tydligt till skogen och landskapet, de ljusa sommarnätterna i barndomens Ångermanland.
Hon har hittat fram till ett effektivt formspråk med de intima, cirkulära, små medaljongmålningarna i serier på duken. Även resor och andra minnen flätas in som dagboksanteckningar. Med viss förtjusning kan noteras att även New York finns med som ”memory” från 1991 då hon hade ett stipendium som Artist in Residence på PS 1.
Lika förtjust kan man bli inför hennes nyaste målning ”Drömmarna”. Där har hon djärvt och modigt brutit mot sig själv och inte fullföljt hela serien med cirklar. Hon stoppar flödet. Och ”bakgrundens” gulaktiga scenografi pulserar mot mörk svärta i bottenskiktens lager.
Urban Engström (f 1955) kunde man förr se på Galleri Sankt Olof i Norrköping och en gång på Galleri Lukas i Linköping. Ofta var det fråga om rustika och lite skitiga men spännande installationer av olika material. Sedan blev han känd för sina skönt handbyggda, egensinniga motorcyklar, blev professor i skulptur på kuppen.
Men han har alltid målat, tecknat och gjort grafik med starka uttryck och laddade innehåll. Mycket energi och fräsiga innehåll. Detta kan vi nu också se på den här utställningen.
Vad drömde egentligen Greta Garbo om? Jo, inte ondulerade, smilande skådisar utan om rebellerna Vincent van Gogh och Jack Kerouac.
Och vilka gjorde USA stort? Inte dom som Trump tror, utan alla andra: Chaplin, Joe Hill, Martin Luther King, Woody Guthrie, Jimmy Hendrix, svarta jazzmusiker m.fl. Den gigantiska målningen ”The great Pioneers trail wagon” är utförd på grov presenning från en lastbil.
En fullmatad och innehållsrik utställning som man gärna återvänder till flera gånger i sommar. Och glöm inte att titta på Björn Rallares intressanta intervjufilm i konstnärernas ateljéer i Sparreholm.