SD:s smutsiga byk hängs ut till allmän beskådan

Gellert Tamas kraftsamlar för att visa att Sverigedemokraterna är en ulv i fårakläder. "Den avgörande striden" tycks dock vara framhastad i ren och skär desperation inför höstens riksdagsval.

Gellert Tamas (född 1963) är en prisad journalist, författare och dokumentärfilmare. Mest känd är han för boken "Lasermannen – En berättelse om Sverige" (2002). Senast gav han ut boken "Det svenska hatet" (2016).

Gellert Tamas (född 1963) är en prisad journalist, författare och dokumentärfilmare. Mest känd är han för boken "Lasermannen – En berättelse om Sverige" (2002). Senast gav han ut boken "Det svenska hatet" (2016).

Foto: Bokförlaget Polaris

Recension2022-06-21 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debattbok

Gellert Tamas

Den avgörande striden – En bok om Sverigedemokraterna

Bokförlaget Polaris

Sverigedemokraterna har på kort tid gått från utfryst riksdagsparti till potentiell borgerlig regeringspartner. Hur tusan gick det till? Journalisten Gellert Tamas, som länge har följt den svenska extremhögern, menar att det beror på en slutförd normalisering av partiet. Processen har drivits av trollfabriker, SD-vänliga medier, en handfull ledarskribenter, näringslivet och på senare tid av maktsugna politiker. Resultatet är att SD nu betraktas och behandlas som vilket annat parti som helst.

Med sin bok pekar Tamas dock på att SD aldrig har varit ett vanligt parti och heller inte är det nu. Han påminner om hur SD skrek "Sieg Heil" och brände böcker samtidigt som en ung Jimmie Åkesson gick med i partiet, om järnrörsskandalen, om rasistiska tweets – om allt det som alla tyckas ha glömt. Det går förstås att vifta bort Tamas exempel med att SD har förändrats, att de har gjort upp med sitt förflutna. Men att de själva och andra påstår att så är fallet gör det inte till en sanning.

Som bok är "Den avgörande striden" upprepande, omständlig, slarvig och framhastad – kanske i desperation eftersom valet närmar sig. Gellert Tamas citerar sina egna böcker, ibland hela tidningsartiklar. Boken är ett slags "Tamas bästa texter om SD:s smutsiga byk". Kruxet är också att Tamas dels dröjer för mycket i det förflutna, dels oroar sig för mycket för framtiden. SD:s väljare framstår här ännu mest vara unga, arga män på landsbygden med dåligt språkbruk, och det vi har att frukta är att SD gör med Sverige vad deras idol Viktor Orbán har gjort med Ungern. Det är något med Tamas bild av SD som känns föråldrad och det är svårt att som läsare skriva under på att höstens val är ett "ödesval".

SD uppstod inte ur ett vakuum. Partiet föddes ur vårt samhälle, som i sin tur är skapat av politikerna. SD har rätt i att Sverige länge har varit på fel väg; annars hade inte det populistiska partiet varit vårt tredje största. Frågan är vad som på sikt händer med SD om partiet blir ett regeringsparti. Vad ska Åkesson och hans partikamrater gaffla om när de har fått vara med och förstöra Sverige? I den bästa av världar blir SD i väljarnas ögon faktiskt som alla andra partier, för då har det också spelat ut sin roll.