SÄrigt nordiskt drama om samhÀllets sköraste

"SnöÀnglar" Àr en lika mörk som övertygande berÀttelse om folkhemmets genomslÀppliga skyddsnÀt.

Jenni (Josefin Asplund) Àr en lika skör som sjÀlvupptagen mamma vars bebis en snöstormande julnatt försvinner spÄrlöst frÄn en sliten förort.

Jenni (Josefin Asplund) Àr en lika skör som sjÀlvupptagen mamma vars bebis en snöstormande julnatt försvinner spÄrlöst frÄn en sliten förort.

Foto: Johan Paulin/SVT

Recension2021-03-26 06:50
Det hĂ€r Ă€r en recension. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Drama/Thriller

Titel: SnöÀnglar

PremiÀr: 28 mars pÄ SVT och SVT Play

I rollerna: Josefin Asplund, Ardalan Esmaili, Eva Melander med flera

Regi: Anna Zackrisson

Antal avsnitt: 6

Betyg: 3

Denna nya nordiska dramaserie borde ha en varningstext för gravida. För den handlar om hur det kan vara att leva som nybliven mamma utan ett fungerande skyddsnÀt. Och det Àr tÀmligen mörk socialrealism det Àr frÄgan om.

Under en iskall, snöstormande julnatt försvinner en fem veckor gammal baby frÄn en loftgÄng i en sliten förort. Hans mamma har sovit djupt pÄ sömnmedel och minns inget. Pappan har varit ute i mystiska Àrenden och parets döva femÄring ritar med sina kritor. Precis vem som helst kan ha fört bort babyn.

Josefin Asplund Àr bra som den unga, lika sköra som sjÀlvupptagna mamman. Det Àr ocksÄ Ardalan Esmaili som den dubbelarbetande och oroliga pappan. Cecilia Nilsson, som Àr suverÀn pÄ slitna rollfigurer, excellerar hÀr som tatuerande "white trash"-mormor och Eva Melander Àr lÄgmÀlt fantastisk som krisande polis.

De danska skÄdespelarnas rollfigurer kÀnns först pÄklistrade i handlingen, men sÄ smÄningom tar de plats i en intrigvÀv med flera trÄdar. BerÀttelsen visar vad dÄliga beslut hos i princip alla inblandade kan leda till. Den visar Àven hur smÀrtsamt ofullkomligt folkhemmet kan vara nÀr det gÀller att ta hand om dem som Àr nÀra bristningsgrÀnsen.

Serien lÀmnar en sorgsen eftersmak. Den har mer av Lars Noréns sjÀlsmörker Àn av sprudlande BBC-spÀnning. Men vÀlspelat Àr det, in i minsta biroll.