Kolla konst! är en visuell fest som gläntar på dörren till konstens fascinerande värld. I boken får vi följa en barngrupp tillsammans med en vuxen på deras vandring genom Moderna Museet i Stockholm. Barnen upplever verken och får samtidigt lära sig mer om vad konst kan vara och hur ett museum fungerar. Författarnas lättillgängliga språk, vävs samman med barnens reflektioner. Ett myller av färgstarka och detaljerade illustrationer, kryddade med humor, gjorda i blandteknik kombineras med foton. Sammantaget ger det ett intryck av att fakta och fantasi smälter ihop vilket bidrar till en djupare förståelse för konstens värld.
När barn möter konst kan ingen på förhand räkna ut vad som kommer fånga deras uppmärksamhet. Ett barn i boken undrar var "geten" tagit vägen, och syftar ovetande på Robert Rauschenbergs ikoniska verk Monogram. Frågan leder elegant fram till information om museets omfattande magasinsamling med 140 000 verk som väntar på sin tur att visas. På samma sätt får vi en inblick i museets visningsmagasin, där små valbara miniutställningar presenteras på lösa väggar som manövreras av en robot. Författarna väver in information om hur konstverken hanteras och transporteras, inspirerat av barnens frågor. Läsaren får ta del av processen kring hur konstverk lånas ut till andra museer, inklusive den noggranna packningen och användningen av kurirer för att skydda konstverken från skador och stöld. Allt som allt ger det en fascinerande inblick i museivärldens logistik och rutiner. Genom att ta in aspekter som dessa visar Adbåge och AdBåge hur ett modernt konstmuseum fungerar bakom kulisserna, vilket adderar ett extra lager till läsupplevelsen.
En bit in i museet ser barnen en spade och utbrister ”ÄR det KONST?” Det för tankarna in på den förvirring och provokation som Marcel Duchamp ville skapa för att utmana våra föreställningar om vad konst är. Genom att välja ett så alldagligt föremål som en spade och placera den i en konstkontext, hävdade han att själva valet av objektet är en kreativ handling, och att presentationen av den i ett galleri eller på ett museum ger det en ny mening. Precis på samma sätt ger Adbåge och AdBåge konstboken för barn en ny mening när de skapar en berättelse kring konstverken och presenterar dem i ett nytt sammanhang för unga läsare.
Illustratören Gunna Grähs sa en gång att när man skriver för barn behöver man välja en utsiktspunkt ”i ögonhöjd” med den barnablick man föreställer sig. Och nog är det i rätt ögonhöjd vi befinner oss, för oavsett om man är ett vetgirigt förskolebarn eller ett större barn som arbetar med en skoluppgift i bildämnet kan Kolla konst! användas som både inspiration och en bred introduktion till modern konst.
Emelie Ljungberg är bibliotekarie och frilansjournalist och har recenserat barn- och ungdomslitteratur sedan 2007.