Adbåges nya bok hjälper barn att sätta ord på känslan

Systrarna Adbåge från Sya släpper nu sin senaste bok "Äppelkänslan". Vår kritiker Emelie Ljungberg imponeras av detaljerna och av förmågan att hjälpa barn att sätta ord på en känsla.

Emma och Lisen Adbåges nya bok "Äppelkänslan" hjälper barn att sätta ord på en känsla och föräldrar att minnas, skriver recensenten.

Emma och Lisen Adbåges nya bok "Äppelkänslan" hjälper barn att sätta ord på en känsla och föräldrar att minnas, skriver recensenten.

Foto: Christine Olsson/Karin Johansson

Recension2024-05-25 11:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äppelkänslan

Text: Lisen Adbåge 
Bild: Emma AdBåge

Rabén & Sjögren

3-6 år

I början av sina karriärer utforskade Emma AdBåge och Lisen Adbåge sitt litterära skapande på olika håll. Men så 2016 gjorde de en rim- och ramsbok ihop och efter det blev det fler samarbeten. I år kommer två böcker som de skapat tillsammans, först ut är deras gemensamma bilderbok Äppelkänslan, där Lisen står för texten och Emma för illustrationerna.

”Kommer du ihåg igår?” Ett barn står i ett rum och återkallar minnet från dagen innan. Äppelhalvor och ett fiaspel på bordet och kaffefläckar i soffan. På bilderna finns spår från en dag som var lite bättre än andra dagar, en ledig dag när barnet och mamman spelade spel och åt kex och kittlades i soffan. Så blir det läggdags och förtrollningen bryts. Barnet slår till mamman och det känns så där som det kan kännas när något roligt tar slut. En vemodig, skavig känsla av stark saknad. Äppelkänslan. Den fick sitt namn av de där äpplena som skulle ha blivit uppätna men som nu ligger kvar och påminner om att allt var så himla härligt att äpplena inte hanns med.

Från att tidigt ha skrivit merparten karaktärsdrivna berättelser har både Lisen och Emma de senare åren skiftat fokus mot det mer situationsdrivna. Trots det skrev Lisen Adbåge den här texten redan för tio år sedan, den har bara legat till sig och fått viss dramaturgisk förstärkning. Återhållsamt förmedlar hon de stora och små känslorna med barnets språk, samtidigt som vi i texten får ta del av det yttre skeendet. Att utforska en känsla som tidigare inte har synts i barnlitteraturen kräver en författares lyhördhet och mod. Det kräver också ett förlag som vågar tänka stort i tider då litteraturen inte är självklar. I Äppelkänslan utspelar sig berättelsen hela tiden i samma rum, som om vi vore på en teater. En av Emma AdBåges kvalitéer är hur hon arbetar med scenografi i böcker. Färgskalan känns inspirerad av den estetik som återfinns i vissa inredningstidningar. Detaljer i starka, klara grundfärger. Med ett särskilt öga för olika livsstilsmarkörer, även om dessa har blivit mer subtila med åren, återfinns alltid detaljer i hennes verk. Kanske som en stilla reflektion över samtiden?

Det här är en bilderbok som kommer att bli uppskattad. Av barn för att den hjälper dem att sätta ord på en känsla och av föräldrarna för att den hjälper dem att minnas.