500-årskvällen
Vad: En kunglig artist- och jubileumsgala, som är ett led i firandet av 500 år från Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Domkyrkan i Strängnäs.
Var: Gripsholms Slott i Mariefred.
När: Fredagen den 18 augusti.
Värd: Fredrik Lindström.
Norrköpings Symfoniorkester under ledning av dirigent Alexander Hanson.
Artister: Lena Philipsson, Lisa Nilsson, Rickard Söderberg, Josefin Johansson och a capellagruppen Solala.
Publik: 3 000.
Betyg: 4.
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia satt på första bänk tillsammans med vår egen talman Andreas Norlén och fru Helena och hade runt 3 000 klasskamrater, när läraren och "populärhistorikern" Fredrik Lindström, 59, på sitt underhållande sätt undervisade oss alla i Gustav Vasas egen park vid Gripsholms Slott från mitten av 1500-talet. Här ryms mer än 500 år av vår svenska historia och en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar, som Gustav III lät inreda på sin tid.
Ni förstår.
Med den kuliss till "klassrum" och en sol, som sänkte sig under kvällen och smekte slottstornen, blev vi utbildade och underhållna i en och samma mening.
Gripsholm och Slottsholmen var en given arena, när vår kung vill krydda Gustav Vasa 500 år med en galakonsert.
Vi skrattade, vi funderade och vi förfördes.
Av Fredrik Lindström, av artisterna och av Norrköpings Symfoniorkestern, som från och med den här kvällen med all rätt kan kalla sig kunglig hovleverantör.
Jag pratade med Fredrik Lindström ett par månader före fredagens föreställning, där han berättade sitt stora intresse för Gustav Vasa, som var kung av Sverige mellan 1523–1560.
"Min mamma Lena berättade om Gustav Vasas äventyr i Dalarna, när jag var liten och sjuk och inte kunde sova. Hon gjorde det målande. pratade danska, Gustav Vasa hade sitt språk och folket pratade dalmål. Mamma var väldigt underhållande"", berättade Fredrik då.
Han fångade upp det på bästa sätt och blandade allvar med skämt – såväl om Gustav Vasa som hans arv.
"Den här aftonen skulle kunna beskrivas som om 3 000 människor samlats för att hylla en diktator och att vi ska glädjas över att vi inte är danskar."
"Gustav Vasa skulle, om han dök upp här nu, nog inte fatta att själva hyllningen den här kvällen handlade om honom. Han hette ju inte ens Gustav Vasa utan Gösta Eriksson".
"En kvarts miljon människor skulle inte ens ha existerat om inte Gustav Vasa funnits... Så många ättlingar till honom ska det tydligen finnas. Vår egen kung Carl XVI Gustaf är en, men vi har en här till i kväll", sa Fredrik Lindström och bjöd in artisten och komikern Josefin Johansson på scenen.
Hon skojade friskt och vågade sticka ut lagom mot kungligheter från då till nu och drog ner mycket skratt.
SON, som enligt Fredrik Lindström skulle få "något att bita i" i sitt uppdrag, levererade i stil och klass från en ouertyr ur Naumanns svenska "nationalopera" Gustaf Wasa till Lisa Nilssons vackra "Jag vet en dejlig Rosa" och Lena Philipsson (som Gustav Vasas andra fru Margareta Leijonhufvud och hennes version av Niklas Strömstedts "Den morgonen" från sommaren 1545.
Kung Carl XVI Gustaf fick själv sista ordet.
"Jag fick reda på saker om vår historia jag själv inte visste om. Om det har hänt eller inte... vi får alla åka hem och lära oss än mer om vår historia för den är fantastisk."
Som kvällen vid den här Vasaborgen.