Konsert
NoMeMus – nordisk festival för medeltida musik
Ala Aurea – Maria Jonas, sång och Susanne Ansorg, fiddla och klockspel
”Ave maris stella” – sånger ur den Heliga Birgittas liturgi
Schola Gothia: Ulrike Heider, Sabina Nilsson, Yvonne Carlsson och Helene Stensgård Larsson
Sankt Laurentii kyrka i Söderköping 24/8 respektive 25/8
Från första ton för den tyska trobiaritzen (kvinnlig trubadur) Maria Jonas oss till högre sfärer och Susanne Ansorg hjälper henne dit med fiddla och klockspel. De är ledande i världen på att tolka Hildegard av Bingens (1098–1179) musik. Utöver tonsättare var hon en betydande intellektuell i sin samtid, abbedissa, författare, teolog och filosof som deltog i dåtidens europeiska debatt. Att tolka så gammal musik är en konst förstås, det görs genom att knyta an till en frodig och fyllig tysk folkmusiktradition, inte lika blygsam och vemodig som vår egen, som fyller kyrkorummet med ljus och värme.
Den gåtfulla stämning som infinner sig får ytterligare en dimension när Lars Jonsson, festivalens producent och konstnärlige ledare, bjuds in att spela trumma. Nu får vi en turkisk eller arabisk rytm som ger de sista sångerna, inte minst vackra ”O Jerusalem”, en svängig, närmast världslig rymt, som för tankarna till dansande dervischer och muslimsk mystik.
Efter rungande applåder blir extranumret en sång från 800-talet av den bysantinska tonsättaren Kassia vars musik fortfarande ljuder i ortodoxa kyrkor. Nu hörs skiftningen mot det orientaliska också i själva tonspråket.
Följande kväll framför den grammisnominerade göteborgska vokalensemblen Schola Gothia sånger ur den Heliga Birgittas liturgi, musik från 1300- och 1400-talet. Trots korta pauser och varsamma förflyttningar i kyrkorummet vävs sångerna samman i en varm andlig bädd att vila i.
Spännande inslag är när ensemblen ackompanjerar sig själva med att spela på vattenglas, något som ger musiken en ytterligare sfärisk karaktär. Det blir också avbrott och förflyttningar i tiden från det birgittinska, vi får höra sånger ur engelska ”A Worcester Ladymass” från 1200-talet och inte minst Gavin Bryars (född 1943) ”Benedicamus Domino”, en bearbetning av medeltida musik som inger en helt annan modern stämning.
Det är fantastiskt att NoMeMus ger oss möjligheten att få tillgång till så professionella framföranden och tolkningar av medeltida musik, en sorts behövliga andliga resor fram och tillbaka i tiden.