Konst
Inger Hasselgren: ”Korset”.
Broderier.
Domkyrkan. Visas till 31/8.
De material som hon använt till de sju större broderier som nu visas i domkyrkan, är i sig värda att uppmärksammas. Lin, japanguld och brodersilke har applicerats på ett underlag, en typ av canvas som kallas lutradur. Den är uppspänd på en metallram och är extra stark och tålig. Här är risken minimal för oönskade bieffekter.
På det hela taget har Ingers verk något av minutiös kvalitetssträvan över sig. Det går igen i uttrycken, där det inte finns anledning att fundera över vad som skulle kunna läggas till eller ändras på. Fördenskull känns inte kompositionerna statiska, även om de visar upp en stramhet som inte ögonblickligen släpper in den som vill närma sig en innebörd mer på djupet.
Bemålade fält och förskjutningar hos en del ”tvillingytor” agerar dessutom inviterande. Man kan också uppleva en ro, en stillhet, som om delarna för en nanosekund sedan var i rörelse och nu har stannat av för att låta sig begrundas.
Korset som symbol och som konstnärlig grundform genomsyrar hela kollektionen. Att korset har använts för att det är en i hög grad användbar form för att gestalta harmoni och balans, är uppenbart. Därifrån är steget inte långt till uttrycket för den kristna symbolen, som måste vägas in här, även om det inte är alldeles uttalat. Sammantaget ger de olika intryck man kan få av de här skapelserna, varje verk flera bottnar.