Förförisk saga om biopalats som livlina

Art déco-arkitektur, vemod och förtrollande småstadsblues i Sam Mendes oemotståndliga vardagssaga.

"Empire of light" är en trösterik berättelse om kärleken mellan den unge Stephen (Michael Ward) och den något äldre Hillary (Olivia Colman) som möts i ett slitet biopalats.

"Empire of light" är en trösterik berättelse om kärleken mellan den unge Stephen (Michael Ward) och den något äldre Hillary (Olivia Colman) som möts i ett slitet biopalats.

Foto: Searchlight Pictures

Recension2023-02-23 11:57
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: Empire of light

Visas på: Bio

I rollerna: Olivia Colman, Michael Ward, Colin Firth

Regi: Sam Mendes

Speltid: 113 min

Betyg: 5

"Empire of light" är en förförisk vardagssaga som utspelar sig i ett nedgånget biopalats. Sam Mendes nya film är med andra ord överraskande olik hans senaste krigsepos "1917" och de bombastiska James Bond-produktionerna "Skyfall" och "Spectre". Filmen spelades in i den lilla engelska kuststaden Margate där regissören tillsammans med produktionsdesignern Mark Tildesley har skapat en värld man aldrig någonsin vill lämna.

Det är en fröjd för ögat att se Olivia Colman omfamna rollen som den dans- och poesiälskande biografföreståndaren Hillary. Hon lever ett lika stillsamt som dramatiskt 1980-tals-liv, kantat av maniska episoder, litiumdvalor och flyktiga kärleksmöten i den guldskimrande biografens bortglömda salonger. När den yngre kollegan Stephen (Michael Ward) besvarar Hillarys känslor blir hennes tillvaro ljusare än någonsin. Att ihärdiga hjärnspöken och lokala skinnskallar sprider oro och (själv)hat längs småstadens dammiga strandpromenadstråk ger berättelsen stadga i verkligheten och håller Sam Mendes nostalgi i schack.

Man blir inte övermätt, trots fyrverkerier av känslor och intryck, tack vare regissören omsorg om karaktärerna och hans ödmjukhet inför livets brutala svängningar. "Empire of light" är en varsamt berättad och trösterik historia om en gammal biograf där stadens sköra och filmälskande udda fåglar har funnit en livlina.