Böcker
Peter Magnusson
”I en annan värld”’
Egen utgivning
Linköpingsbon Peter Magnusson har uppmärksammats och prisats för sitt mångåriga arbete med att behandla missbrukare och föreläser om det i föredragsserien kallad ”Från död till liv”.
Det är just den färden hans verklighetstrogna och gripande roman ”I en annan värld” handlar om.
Peter Magnusson för oss till fiktiva Ludvigstad, en typisk svensk landsortsstad med drygt 110 000 invånare. En av dem är byggnadssnickaren Göran, en man mitt i livet, som lever med sjuksköterskan Barbro. De har två utflugna barn, långtradarchauffören Johan och hårfrisörskan Lisa, och så förstås den älskade schäfern Zorro.
Men så blir det kris i byggbranschen och Göran permitteras. Gradvis förlorar han sin identitet och stolthet. Göran glider in i en annan värld. Oro och sömnlösa nätter övergår till förlorad aptit och apati, depressionens mörker slukar honom. Tillsammans med barndomsvännen och arbetskamraten Anders söker Göran snart tröst i flaskan. Förbittrad isolerar han sig, Göran får ”lyckopiller” utskrivna, men försöker ta sitt liv. Han blir personlighetsförändrad och våldsam, medan Barbro tappar vikt och nu plötsligt måste ta hand om ett ”stort barn” som varken tvättar eller klär sig själv.
”I en annan värld” förs vi med in i missbrukets helvete, från a-lagarna på torget utanför Systemet och skitiga pundarkvartar till urinstinkande fylleceller och klaustrofobiska behandlingshem. Det är också en berättelse om att stiga upp ur mörkret mot ljuset, att genom kärleken till Kristus, livets centrum, befria sig från beroendets demoner och lära sig att älska sig själv och världen. Tron har olika vägar och Gud ger sig tillkänna på skilda vis i människors liv och kallar dem från döden till livet.
Peter Magnusson tecknar den personliga krisens både samhälleliga och personliga orsaker. Görans berättelse blir en arketyp om att falla och resa sig, att dö och återuppstå.
Romanen är en egenutgivning som med rätt redaktörskap och ett riktigt förlag i ryggen kan bli en viktig bok som ger tröst och hopp, inte bara för dem i ”branschen”, utan för alla i ett samhälle där var tionde invånare befinner sig på gränsen till alkoholmissbruk och den andliga nöden tycks större och djupare än någonsin.