Doftrika möten mellan Östergötland och Thailand

Värme och målarlust möter oss på Sander. Precis vad vi behöver nu. Elin Redin har dessutom förnyat sin konst med prunkande precision.

”Flyttkaos”. Fria linjer, färger, skikt och collage stämmer ofta möte i Elin Redins bildkonst.

”Flyttkaos”. Fria linjer, färger, skikt och collage stämmer ofta möte i Elin Redins bildkonst.

Foto: Christer Fällman

Recension2020-11-30 11:25
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konst

Elin Redin: "I ett annat land"

Oljemålningar

Galleri Sander, Linköping. Pågår till 16/12. 

Om det var mötet med Thailand eller en inneboende rörelse framåt kan vara osagt. Med ett drygt 20-tal målningar finns ändå några tidigare verk att jämföra med. Natur, miljö och människor som återkommande motiv är dock desamma.

Gemensamt är också hennes fria odogmatiska förhållande till det heliga oljemåleriet som konstart. På ett ytterst sofistikerat sätt smyger hon in olika collage och bildfragment från andra tekniker. Klistrar och överlappar med foton och material. Sprejar där det behövs. Och det fungerar som uppiggande stimuli. Metoden att integrera olikartat stoff är svårare än man kan tro, men Elin Redin (f 1972) behärskar sina medel.  

På de nyaste målningarna på utställningen, till exempel ”Restaurangval 8 jan 2020”, ser man hur tålmodigt och mera precist hon utvecklat sitt bildspråk. Det är tätare och mera genomarbetade ytskikt som doftar fram. Färgskalan är mera samklingande utan alltför stora kontraster.

Annars brukar hon arbeta med öppnare, djärvare ytor och starkare färger. Också bra, men annorlunda. Den oförvägna berättarlusten och driften att fånga impulsen i flykten är inspirerande för öga, känsla och tanke. Figurationer, föreställningar ges här också möjlighet att ibland möta närmast abstrakta färgplan med snabba penseldrag. 

Elin Redin verkar arbeta både övervägt strategiskt och samtidigt mycket spontant, vilket skapar en högst pulserande, levande bildvärld.

”Restaurangval 8 jan 2020” och ”Skevt, mysigt och varmt”. Målningar av Elin Redin med motiv från Thailand.
”Restaurangval 8 jan 2020” och ”Skevt, mysigt och varmt”. Målningar av Elin Redin med motiv från Thailand.