Väloljat replikmaskineri i årets drift med politiker

Stämningen är på topp när alla rara damer i caféet gör det trivsamt för publiken med nybryggt kaffe och kakor. Alla är laddade och nyfikna på årets drift med Linköping, dess omnejd och politiker.

Regeringen när den är som bäst, i kul refräng på ”Skumpa-pah pah” med Disa Bäck, Albin Johansson och Thomas Roos.

Regeringen när den är som bäst, i kul refräng på ”Skumpa-pah pah” med Disa Bäck, Albin Johansson och Thomas Roos.

Foto: Catrin Villaume Fägerstrand

Recension2023-01-16 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Revy

Linköpingsrevyn Tänt – var det här!

Med: Håkan Bäck, Disa Bäck, Albin Johansson, Tua Bäck, Thomas Roos, Nathalie Hjertstedt, Leo Svanström, Terese Svanström och Bar Quartet under ledning av kapellmästare Bruni Andersson

Teaterns hus, Linköping

Men utblicken är förstås vidare än så. Underbart komiske Albin Johansson gör ett bejublat nummer inom vilket han på bredaste östgötska redogör för Mjölbys internationellt höga status avseende rondellbyggen. Under slogan ”Världsvant och hemkä(ö)rt” har två rondeller begåvats med en potatis och en japansk gran. Gruset under lär vara kinesiskt och inspirationsresan gick till Thailand.

undefined
Revyräven Håkan Bäcks galna figur jagar frugan hela vägen från Lotta-kåren till Ullared.

Ett annat skojigt nummer bygger på Thore Skogmans ”Storfiskarvalsen” som bytts ut till ”Valfångsten” och ”när väljarna har sagt sitt”. Det är gott repeterat och scenerna har etablerats tryggt och fint i ett rappt tempo. Tungvrickande texter levereras i ett väloljat sång- och replikmaskineri. Särskilt i shownumret där det googlas fram diagnoser och alla lider av ”hyperneurotiska diafragmavibrationer” (hicka). Sångrösterna är riktigt bra på sina ställen, men extra starkt lyser unge Leo Svanströms stjärna. Med sin välskolade gossopran går han skickligt över i klassisk musikalröst, manér och danssteg. Leo lär vi se mer av på scen i framtiden. Det svänger särskilt bra om Albin Johansson i såväl jazz- som rap-nummer. Han har komikerns känsla för undertext och timing i slapsticks. Rutinerade revyräven Håkan Bäck både spexar vant och håller i regin, medan han förvaltar revyformens tradition med sin blandning av kupletter och sketcher, monologer och sång/dansnummer.

undefined
Undersköterskornas revolt med Disa Bäck, Tua Bäck, Terese Svanström och Nathalie Hjertstedt.

Här och var sticker det till, som när undersköterskornas arbetssituation besjungs av Terese Svanström, Tua Bäck, Nathalie Hjertstedt och Disa Bäck. Även Putin, Ukraina och energikrisen ges sin rättmätiga plats. Då släpper ensemblen den skämtsamma tonen och Disa Bäck framför en fin version av Louis Armstrongs legendariska örhänge i svensk översättning; ”Vilken underbar värld”.

undefined
Stämningsfull sång och ackompanjemang med Disa Bäck och bandet Bar Quartet.

För en utböling från Norrköping är det inte alltför snävt eller alls fråga om några jargongmässiga” inside jokes”, nej tvärtom njuter jag av en härlig ensemble som lagt ner mycket arbete på att höja sig ett snäpp över amatörnivån och lyckas riktigt bra med det.

Leo Svanström, Disa Bäck och Nathalie Hjertstedt i ett Mia Skäringer/Tabita-influerat nummer om tatueringar och kroppen som vår tids klotterplank.
Leo Svanström, Disa Bäck och Nathalie Hjertstedt i ett Mia Skäringer/Tabita-influerat nummer om tatueringar och kroppen som vår tids klotterplank.