"Ett väloljat showmaskineri fyras av i rasande fart"

"Äntligen Östergötland!", ropar Peter Johansson ut i en fullsatt Saab arena och kickar igång Champions of Rock. Nu är han tillbaka med sina unika tolkningar av Queen.

Det sägs att man aldrig blir kung på hemmaplan, men Peter Johansson är som den efterlängtade grabben i granngår’n och behöver ingen hjälp att få igång publiken.

Det sägs att man aldrig blir kung på hemmaplan, men Peter Johansson är som den efterlängtade grabben i granngår’n och behöver ingen hjälp att få igång publiken.

Foto: Catrin Villaume Fägerstrand

Recension2023-02-05 12:05
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konsert

Champions of Rock

med Peter Johansson, Jenna Lee-James och Joyvoice

Saab arena, Linköping 4/2

Även den här gången med West End-kollegan Jenna Lee James som just turnerat med Hugh Jackman i "The Greatest Showman" för att yppa något om nivån på sångerskan. I år har showen utökats med körmedlemmar ur Joyvoice som ger ett mäktigt musikaliskt uttryck.

undefined
Efter en rad Sverigeturnéer med Champions of Rock är Peter Johansson tillbaka med sina unika tolkningar av Queen. Saab arena var andra stoppet under våren 2023.

Linköping är andra turnéstoppet. Och käre tid, på premiären i dansbandsmeckat Karlstad lär publiken ha buggat mellan raderna. Det sägs att man aldrig blir kung på hemmaplan, men den här efterlängtade grabben från granngår’n behöver ingen hjälp att få igång publiken. Han är älskad från start och efter rockmusikalen ”We Will Rock You” i London räknas Peter Johansson som en av Sveriges främsta framförare av Queens låtskatt.

undefined
Jenna Lee James och Peter Johanssons röster gifter sig utmärkt i duetterna som framförs ledigt och elegant.

Jenna Lee James har ett brett röstregister med tryck i rivigare passager. Jamess och Johanssons röster gifter sig utmärkt i duetterna som framförs ledigt och elegant. Liksom Johansson går hon rutinerat in i Queens musikaliska och genreöverskridande lek med alla ingångar i folkmusik, glamrock, opera, vaudeville och music hall. Under alltsammans ligger körpartierna som mjuka ljudmattor i snygga arrangemang. Musikerna förtjänar ett särskilt omdöme med Neil Murray, basisten från Whitesnake och Jamie Humphries som utför några hisnande sköna vansinnesklättringar gitarrhalsen.

undefined
Neil Murray, basisten från Whitesnake briljerar och Jamie Humphries utför några hisnande sköna vansinnesklättringar gitarrhalsen.

Queen är tacksamt publikmaterial. Här finns alla åldrar representerade och många unga har upptäckt musiken genom filmen "Bohemian Rhapsody".

undefined
Efter rockmusikalen ”We Will Rock You” i London räknas Peter Johansson som en av Sveriges främsta framförare av Queens låtskatter.

Ett väloljat showmaskineri fyras av i rasande fart för att sedan gå ner i varv med några finstämda ballader med Peter på akustisk gitarr och vid flygeln. Medan mörkret lägger sig och publiken lyser med sina mobiltelefoner bjuds på en lugnare mellanakt. Oförglömliga ”Who Wants To Live Forever” levereras med gråtande gitarrslingor till bilder av vår sköra planet. Så vidare upp i tempo och pulsen höjs väsentligt. "Under Pressure”, som skrevs i tillsammans med David Bowie, är riktigt läckert framförd.

undefined
Ett väloljat showmaskineri fyras av i rasande tempo.

Föreställningen har jämn och hög kvalitet utan några svackor. Tilltalet är spontant. Peter snackar och skämtar med publiken. Det ska kännas som om de klev upp på scenen alldeles nyss och för vår skull. Under alltsammans vilar en välrepeterad föreställning med skolade och uthålliga musikalröster uppbackade av skickliga instrumentalister.

Jenna Lee James har ett brett röstregister med bra tryck i rivigare och rockigare passager.
Jenna Lee James har ett brett röstregister med bra tryck i rivigare och rockigare passager.