En viktig bit svart vinyl

Det finns 40-årsjubileum och så finns det Ebba Gröns jubileum. Det är fyrtio år sedan bandets första singel kom.

Singel. Bandet gjorde omslaget själva och kopierade det på jobbet.

Singel. Bandet gjorde omslaget själva och kopierade det på jobbet.

Foto: Omslag

Punkjubileum2018-04-21 16:30

21 april 1978 var en dag som många andra om du kollar in historieböckerna. Det hände en massa saker och ingenting. I den svenska rockhistorien är datumet viktigt. Vi stannar där för en stund. Och betraktar det hela lite från sidan. Det är mycket som är 40 år sedan nu. Kan bli lite tröttsamt med alla band som firar jubileum. Men av alla som celebreras finns det egentligen bara ett svenskt band som behöver lyftas fram. Om jag får säga det. 21 april 1978 släppte Ebba Grön sin första singel. Den som fick namnet Antirock och innehöll låtarna ”Profit” och ”Ung och Sänkt”. Bandet hette The Haters för en dag.

Det finns många historier om den här sjutums singeln, svart vinyl. Thåström sjunger själv om den i låten The Haters. Den spelades in en "fördagsmiddag i mars". Bandet betalade 1500 spänn och fick 500 exemplar. Enligt en historia hade basisten Lennart "Fjodor" Eriksson sett en annons i tidningen som gav ett erbjudande det inte gick att säga nej till. Budskapet var "Ring och spela in en skiva! En trevlig bit till 50-årskalaset". Det tog tre timmar att bli klara. Den tid som bandet hade råd med.

Ebba Grön tog hand om samtliga exemplar och skivan gavs ut på skivbolaget Efel. Omslaget var ett alldeles eget hantverk. Foton från en fotoautomat och texterna handskrivna. De flesta av skivorna sålde Ebba Grön utanför en konsert med 999 på Gröna Lund. Hur singeln låter? Den är raspig och den var viktigast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!