Sedan 1999 är Susanna Lewenhaupt bosatt i Stockholm och jobbar i dag som VD för Beppo Ljudproduktion. Hon ser sig ändå främst som östgöte och Kindabo.
– Min familj har bott i Kisa-trakten sedan jag föddes och mamma bor på hästgården Råshult utanför Hycklinge. Där är jag mycket och har ett fritidshus på gården med min syster och hennes familj, säger Susanna Lewenhaupt.
För sex år sedan åkte hon och kollegan Marcus Pettersson till konferensen South by Southwest i Austin i Texas för att hon skulle kolla vad som hände kring poddar i USA.
– En paneldiskussion handlade om odling i rymden och den ingick inte i vår plan, men vi hade en lucka och gick. Jag som inte hade jättestort rymdintresse innan blev otroligt nyfiken och tänkte att ”det här måste jag veta mer om”, berättar hon.
Resten av tiden gick de bara på rymdseminarier och innan hjulen slagit i landningsbanan på Arlanda hade de spikat namnet för en blivande podd: Har vi åkt till Mars än?
– Det kändes passande eftersom vi vill vara som de otåliga barnen i baksätet som hela tiden undrar när vi är framme.
De började söka extern finansiering för att dra igång projektet men det visade sig vara svårt. För fyra år sedan var det femtioårsjubileum för den första månlandningen och de bestämde sig för att starta projektet ur egen ficka.
Efter flera månaderingick de ett samarbete med Rymdstyrelsen och producerade en serie om Internationella rymdstationen (ISS). Även Sveriges radio köpte material som blev till Rymdprogrammet i P4. Samtidigt fick duon Astronomisk ungdoms hedersstipendium 2020 för hedervärda insatser i att nå ut till barn och unga.
En vanlig fråga är ”vad ska vi ut i rymden och göra när vi borde ta hand om jorden?” och det finns det ett givet svar på.
– Det vi kommer fram till i de flesta avsnitt är att all rymdforskning görs för att hjälpa oss på jorden. Och poddens titel är faktiskt tänkt som “Har vi åkt till Mars än… så att vi kan rädda jorden?”.
Allt inom rymd ligger i framkant och det råder ingen brist på ämnen att gräva i.
– Vi kan prata om odling, batteritillverkning, klimat – allt går att lägga ett rymdfilter på. Varje gång vi gör en intervju uppstår tio nya frågor och vi tänker alltid på hur vi kan bygga avsnitt utifrån en viss fråga som måste lösas för att kunna åka till Mars och leva där.
Under arbetet med podden har de upptäckt att det bara i Sverige finns forskning inom "allt" och att vi är industriledande på flera områden. Många experter har medverkat i den, bland andra den svensk-amerikanska NASA-astronauten Jessica Meir som varit på ISS. Podden är en länk mellan expertisen och alla rymdintresserade.
– Vi vill plocka ner det till en begriplig nivå och ställer därför många frågor innan vi nöjer oss med ett svar på till exempel vad ljusets hastighet innebär.
Vid årskiftet till 2023 lanserades Har vi åkt till Mars än?-Junior för barn i mellanstadiet i samarbete med organisationen Hello World. Syftet är att öka intresset för naturvetenskapliga ämnen.
Att väcka förundran kring detta hos sina egna barn gör Susanna Lewenhaupt gärna i södra Kinda, där himlen är fri från Stockholms ljusförorening.
– Jag minns särskilt ett tillfälle när vi låg i trädgården och tittade på natthimlen som sprakade när Perseiderna passerade. Magiskt.