Östergötlands museum genomgår en omfattande renovering och väntas öppna igen i november. Då ska också den nya kulturhistoriska basutställningen vara klar. Där kommer hällristningen från Norrköping att ha en central plats.
– Vi har jobbat på den nya utställningen i två år och det blir ett helt nytt utställningskoncept, säger Emma Friberg, projektledare på länsmuseet i Linköping.
Den nya utställningen är byggd kronologiskt. Från nutid kan besökarna välja väg bakåt i tiden till den äldsta stenåldern.
– Utställningen är uppbyggd kring hur livet varit i Östergötland. Den har fokus på hur kommunikationer och innovationer utvecklat regionen. Det handlar också mycket om hur klimatet och naturen påverkat hur förutsättningarna varit här, säger Emma Friberg.
På Himmelstalundsområdet i Norrköping finns en av Skandinaviens största koncentrationer av hällristningar från bronsåldern. På en areal av cirka fem gånger två kilometer finns över 10 000 dokumenterade ristningar. Nu har en av dem, flera hundra kilo tung, flyttats för att bli en del av länsmuseet nya basutställning.
Det är också andra gången hällristningen flyttas. När F13 och Bråvallaflottiljen utvidgades på 50-talet sprängdes den bort och fick ligga vid mässen innan den på 90-talet flyttades med helikopter till Himmelstalunds brunnsalong, i samband med Forntidsdagarna som Bronsåldersföreningen arrangerade.
– Där har den legat nedgrävd men den har inte varit täckt utan man har kunnat se den, säger Per Nilsson, forskare och arkeolog vid Östergötlands museum.
Hållristningarna kring Himmelstalund är främst från den äldre bronsåldern och cirka 2500–3500 år gamla. Den aktuella hällristningen har flera krigare med långa spjut och sköldar som motiv.
– Det som gör den här ristningen ovanlig är de runda cirkelformerna med ringar och spiraler och att människorna lyfter spjuten mot varandra, säger Per Nilsson.
Den nya utställningen kommer att ha ett avsnitt om bronsåldern (1700–500 f.kr) och där spelade nuvarande Östergötland en stor roll.
– Östergötland var definitivt ett av de viktigaste områdena i Syd-skandinavien under den tidsåldern. Det ser vi i alla fynd från gravfynden i väster kring Omberg till inte minst alla hällristningar och boplatser kring Norrköpingstrakten i öster. De östra delarna fick ökad betydelse under de senare delarna av bronsåldern, säger Per Nilsson.