Tuvesson Lindaryd, som numera bor i Vadstena, har tidigare skrivit fyra lokalhistoriska böcker om Ljungsbro.
Hennes nya bok "Helene – den gåtfulla slottsfrun på Ljung" handlar om Helene von Mecklenburg som köpte Ljungs slott 1868 tillsammans med sin make. Slottet ägdes tidigare av familjen von Fersen.
– Hon var riktig högadel, född i Mecklenburg i Tyskland. Och så gifte hon sig med sin kusin och han var kammarherre på Slottet i Stockholm. Så de flyttade till Stockholm och levde ett högreståndsliv. Sedan ville de ha ett lantligt gods så då köpte de Ljungs slott, berättar Tuvesson Lindaryd.
I början var de nog bara där på sommaren tror hon men framförallt hustrun bosatte sig där så småningom och bodde sedan där i 15–20 år.
På olika sätt skulle det komma att gå dåligt för familjen von Mecklenburg, säger författaren. Bland annat dömdes sonen för ett sedlighetsbrott.
– Vilket gjorde att mamman blev helt knäckt eftersom hon ansåg att allt var lögn och förtal.
1906 sålde Helene von Mecklenburg slottet och flyttade till Berlin.
Christina Tuvesson Lindaryd, som säger att hon känner mycket med slottsfrun, berättar varför hon skrev boken:
– Jag har ju tidigare skrivit de fyra böckerna om Ljungsbro och hela tiden har jag träffat på historier om den elaka fru von Mecklenburg på Ljung, som är en sådan person som alla har berättat om i alla tider. Och då kan man börja fundera på: Var hon verkligen så elak eller har historierna förvanskats med tiden?
Tuvesson Lindaryd har i sitt arbete med boken försökt att gå till botten med vem Helene von Mecklenburg egentligen var.
– Jag har försökt göra ett litet personligt porträtt av henne.
Vad gäller historierna om henne säger författaren att hon har kommit fram till att hon inte var så elak som det berättas.
Boken innehåller dessutom mycket information om Ljungs slott och om hur det var att leva i Ljung på den tiden säger Christina Tuvesson Lindaryd.
– Allt det där vävs ju ihop så att säga, konstaterar hon sammanfattande om vad som finns mellan bokens pärmar.
När det gäller boken som helhet säger Christina Tuvesson Lindaryd också att den har skönlitterära inslag. Hon anser inte att den ska betecknas som en "ren roman".
– 90 % av det som står där är sant.
Tuvesson Lindaryd hoppas nu på:
– Att folk ska tycka att den är rolig att läsa. Och att fler ska upptäcka Ljungs slott.