Synden och skammen är ständigt aktuell

Syfilis och kvicksilverbehandlingar. Tukthus, kurhus och spinnhus. Arkiven är fulla med synd och skam som ibland känns skrämmande aktuell.

Viktigt. – I detta tidevarv där påhittade nyheter har blivit ett begrepp, och riktad information sköljer över oss, har arkiven en än viktigare uppgift med att bevara och vårda källorna för den som vill ta del av sanningen som den var, säger stadsarkivarie Pernilla Matsson (mitten).  Tillsammans med Micaéla Rauséus och Rolf Jonsson öppnar de stadsarkivet i Norrköping för allmänheten under lördagen.

Viktigt. – I detta tidevarv där påhittade nyheter har blivit ett begrepp, och riktad information sköljer över oss, har arkiven en än viktigare uppgift med att bevara och vårda källorna för den som vill ta del av sanningen som den var, säger stadsarkivarie Pernilla Matsson (mitten). Tillsammans med Micaéla Rauséus och Rolf Jonsson öppnar de stadsarkivet i Norrköping för allmänheten under lördagen.

Foto: Foto: Micke Pihlblad

Östergötland2017-11-10 20:30

Under lördagen är det dags för arkiven att borsta av sig dammet och visa upp sig för allmänheten. Arkviens dag är arkivens möjlighet till

en kort stund i strålkastarljuset och inte minst i Östergötland är det full uppställning. Det nationella temat är Synd och skam och vid exempelvis ett besök hos Stadsarkivet i Norrköping hörs ekon från historien som borde stämma till eftertanke även i vår tid. Tiggardebatten rasade lika het på 1600- och 1700-talen som just nu i Sverige.

– Det fanns mycket tiggare på gatorna, de uppfattades som störande för stadsbilden och det var besvärligt att få bort dem från gatorna, säger arkivarie Micaéla Rauséus.

De styrandes lösning var helt enkelt att förbjuda tiggeriet och låsa in tiggarna. För att minska problemet skapades förordningar om att det var föbjudet att tigga utanför sin hemort (1698), vilket ansågs göra det enklare att hålla problemet i schack. Det skapades fattigarbetshus där lösdrivare som ändå ansågs arbetsföra placerades för att göra nytta.

Synden och skammen i arkiven landar ofta i fattigdom. Det är de fattiga och sjuka som finns dokumenterade.

– De rika och besuttnas synd och skam syns inte här. De skötte sånt privat, säger stadsarkivarie Pernilla Matsson.

Sexualmoralen har alltid varit problematisk att hantera för det svenska samhället. Det är mycket tydligt i arkivmaterialet och det var kvinnorna som utpekades som skyldiga när syfilisen spreds som en löpeld i de svenska städerna.

– När de veneriska sjukdomarna först dök upp ansågs det till en början lite fint att ha syfilis. Det var ett tecken på att man var belevad och hade livserfarenhet men sen när det blev tydligt hur allvarlig sjukdomen kunde bli så var det kvinnorna som pekades ut som skyldiga till spridningen, säger Micaéla Rauséus.

Det var också de veneriska sjukdomarna som var orsaken till att de första Kurhusen dök upp i Östergötland, som det i Norrköping 1785 och det i Vadstena 1791. Behandlingarna var ofta brutala och minst lika skadliga som sjukdomen i sig. Som den s k Rökkuren, där patienten sattes i en tunna eller stol som sedan helt täcktes över medan brinnande kvicksilversulfid skapade röken som skulle andas in.

När inte Kurhusens begränsade platser räckte till blev Spinnhuset, dåtidens kvinnofängelse, lösningen. Där blandades smittade med prostituerade och lösdrivare för att samtidigt göra nytta genom att arbeta. Prostitutionen ansågs ändå nödvändigt. Under andra halvan av 1800-talet infördes kontroll över de prostituerade och en besiktningsbyrå skulle utöva uppsikten "över qvinnor som genom lösaktighet äro vådliga för för allmänna sundheten".

Synden och skammen skulle kontrolleras. Då som nu.

Arkivens dag i Östergötland

Mängder av arkiv, stora som små, har öppet hus under lördagen. Här är ett urval.

Riksarkivet i Vadstena i samarbete med Regionarkivet i Linköping bjuder på utställningar och föreläsningar om bland annat Vadstena kurhus och de skambelagda sjukdomarna, om resandefolkets historia och om Synd och Skam i 1600-talets Vadstena.

Flygvapenmuseet i Malmslätt med Tema Finland om vinterkriget svenska frivilligflottiljen.

Östergötlands museum i Linköping - vad finns i arkivet om din hemort? Fråga så letar vi.

Brukskultur i Åtvidaberg visar arkivet

S:t Ragnhilds gille i Söderköping har öppet museum med visning

Norrköpings stadsarkiv med utställning om spinnhus, kurhus, fattigvård och filmvisning från 1950-talets Åby och textilföretaget AB Freese & Bruno.

Ödeshögs lokalhistoriska arkiv - öppet i arkivet med filmvisning och fika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!