Natten mellan 19 och 20 november 1918 förliste ångbåten Per Brahe i Vättern utanför Hästholmen. Ombord fanns konstnären John Bauer, hans fru och deras treåriga son Putte. Nu har en film skapats om händelsen. Den heter "Ödesnatten på Vättern - ångaren Per Brahes förlisning och John Bauers tragiska död 1918".
– Tanken från början var att vi skulle göra ett större projekt som handlar om Vättern, dess historia, nutid och framtid. Vi började med den historiska delen. Så småningom kom vi in på historien om Per Brahe. När vi började titta på bakgrundens historia fann vi att det var en intressant historia. Det intressanta i det här är när ett antal personer av olika anledningar sammanstrålar på en punkt och möter dess öde, säger producenten Thom Britten Austin.
Historien om förlisningen av Per Brahe skulle ha blivit tre minuter lång. Den kom att bli 55 minuter och har nu landat i en film. Filmen kretsar kring Sjöförhöret som hölls i Jönköpings rådhus i februari 1919 och vad som hände novembernatten 1918.
Filmen började spelas in under oktober 2019.
– Vi använde en modell av Per Brahe från Göta kanalbolags museum som vi fotade av i 3D. Vi använde 3D-simulering på den och har återskapat Per Brahe i ovädret i stormen, säger Thom Britten Austin.
I filmen deltar proffsskådespelare från Stockholm och en teatergrupp från Växjö.
Hästholmens bygdegård fick reda på filminspelningen och tog kontakt med Thom Britten Austin.
– De känner att Per Brahe är deras "claim to fame". Det är deras egen lokalhistoria som berör dem, säger han.
Förhandsvisningen av filmen sker 25 augusti i Stockholm. Premiären är 30 augusti i Hjo. Thom Britten Austin ser fram emot premiären efter en intensiv tid.
– Man blir avtrubbad när man har suttit med något mycket och länge varje dag i ett halvår. Tanken är att filmen inte ska visas på tv. Den ska gå på privata visningar, lokala biografer i ungefär ett år. Sedan får vi se, säger han.
En eventuell filmvisning i Hästholmen får dock vänta till 2022.
– Vi hade en minneshelg för Per Brahe 2018. Nu ska vi ha en annan minneshelg 2022 för bärgningen. När det var bärgning av Per Brahe var det folkfest nere i hamnen. Vi ska försöka återskapa det under en minneshelg 2022. Tanken är att vi ska bygga upp ett autentiskt 1920-tal i hamnen, säger Camilla Linusson, ordförande för Hästholmens bygdegård.