Skolbarn besöker pytteliten östgötsk ö i ny pjäs

Fläsklösen är en liten, liten ö i Järnlunden norr om Rimforsa. Där bodde Kalle-Stina 1930–1945. Nu har hans liv inspirerat Ung Scen Öst till en ny pjäs.

Lotta Östlin Stenshäll, Viktor Björkberg och Mathilda Becker spelar i Ung Scen Östs hörspel "Atlas över Fläsklösen".

Lotta Östlin Stenshäll, Viktor Björkberg och Mathilda Becker spelar i Ung Scen Östs hörspel "Atlas över Fläsklösen".

Foto: Klara G/Agnes Östergren/Ung Scen Öst

Östergötland2021-04-11 13:00

Han var oäkting, född 1873 och son till pigan Christina "mor Stina" Andersson. Han hette Karl-Johan men kallades Kalle-Stina. Enligt Wikipedia tyckte han att Rimforsa blev för bullrigt (!) i slutet av 20-talet och flyttade ut på det lilla skäret väster om Hackelboö i Järnlunden. Namnet Fläsklösen lär han ha myntat för att ön var för liten för att hysa en gris. 

Där byggde han ett hus och reste tre radiomaster för att kunna lyssna på radio. Hans fysiska plats på jorden var pytteliten, men genom radion levde han i en mycket större värld. 

undefined
Ön Fläsklösen i Järnlunden finns på riktigt. Där bodde Kalle-Stina i 15 år, men hans hus finns inte kvar.

Snart får dagens skolbarn runtom i Östergötland lära känna Kalle-Stina, när Ung Scen Öst har premiär på "Atlas över Fläsklösen". Pjäsen skulle ha spelats på scenen, men det satte pandemin stopp för. 

– Först kändes det väldigt tråkigt. Scenografin var redan byggd, berättar regissören Olof Runsten.

I stället omvandlades pjäsen till ett hörspel.

– Radiodramatikens form passade, och nu tycker jag att det har blivit en bra och fin lösning, säger Olof Runsten.

Eleverna i årskurs 3 och 4 kommer att få varsin karta innan de lyssnar på den 48 minuter långa pjäsen, där ljuddesignern Patsy Lassbo målar upp historien med hjälp av ljudeffekter, skådespelarnas repliker, och Östgötateaterns Sven Angleflod som med torr radioröst läser nyheter och väderleksrapporter med ironisk udd.

Viktor Björkeberg som senast syntes i Ung Scen Östs "Maskineri" spelar Kalle-Stina, men i hörspelet är gestalten bara löst baserad på den verkliga personen.

– Vi har fiktionaliserat den här karaktären, och livet på ön är mer symboliskt, berättar Olof Runsten. 

undefined
Olof Runsten har regisserat "Atlas över Fläsklösen".

Det började med att han och manusförfattaren My Roman Fagerlind läste "Atlas över avlägsna öar" av Judith Schalansky som fantiserar om platser hon aldrig besökt.  

– Både jag och My är uppvuxna på landsbygden. Mycket kretsade kring världen utanför, som växte när storasyskon flyttade. Det där med att drömma sig bort till något annat kände vi igen oss i. 

Ett samarbetet med Ung Scen Öst inleddes som så småningom ledde till den lilla ön i Järnlunden. 

"Atlas över Fläsklösen" spelas för elever i årskurs 3 och 4 med start 12 april. Vid två tillfällen får dessutom alla vi som inte är skolbarn chansen att lyssna: lördag 24 april och tisdag 4 maj. Det är gratis men måste bokas i förväg på Ung Scens Östs webbsida. Detsamma gäller scenkonstfilmen "Kosmoskänslan". 

Karta: Fläsklösen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!