I månadskiftet mellan september och oktober ska 16 väggar i Linköping, Motala, Mjölby och Åtvidaberg målas. Bakom projektet står organisationen Artscape som fungerar som en paraplyorganisation för att få till stora gatukonstprojekt i städer. Under höstens paraply står de fyra kommunerna och Region Östergötland som alla är med och bidrar och finansierar utsmyckningarna.
Det första fröet till idéen såddes för snart tre år sedan när en ung konstintresserad Linköpingsbo kontaktade kommunens konsthallschef Lars-Ove Östensson. Han berättade om Artscape och talade sig varm för idén att göra något i stan.
– Jag kontaktade då Artscape och vi tog ett möte. Efter mötet utbrast en av deltagarna högljutt: "Honom ska vi ha!", säger Lars-Ove Östensson.
Snart växte projektet och de tre andra kommunerna involverades. Linköping får flest målningar med tio stycken, varav åtta ska vara i de centrala delarna.
– Det är jätteroligt att Linköping, som profilerar sig som en framtidsstad och är innovativa med den senaste tekniken, kan göra ett konstprojekt där man kombinerar modern teknik och konst. Jag ser framför mig att det här kommer att bli en positivt vitamininjektion för Linköping och övriga kommuner, säger Lars-Ove Östensson.
Lena Lindgren, kultur- och fritidsstrateg på Mjölby kommun, tycker att det är roligt att projektet även inkluderar mindre kommuner.
– För en mindre kommun är det här ett ypperligt tillfälle att få någonting storslaget, häftigt och nytt som vi som liten kommun kanske inte har muskler att genomföra på egen hand. Genom att vi är flera kommuner tillsammans så blir vi starkare.
Vilka byggnader som ska prydas med konstverken kommer medborgarna att bli varse ungefär samtidigt som färgen nuddar väggen. Konstnärerna kommer att avslöjas kontinuerligt under den kommande månaden.
– Det blir en blandning av utländska och svenska konstnärer. Att ha utländska konstnärer har inte varit så lätt just i år, men vi är helt säkra på att kunna utföra det med de konstnärer som är utvalda. Vi har valt konstnärer som har säkrare resvägar än andra, säger Daniel Wakeham, en av grundarna av Artscape.
Dessa konstnärer har på förhand informerats om området de ska måla i, hur byggnaden ser ut och hur husen runt omkring ser ut.
– Sedan har vi inte några strikta direktiv, det är konstnärlig frihet som gäller.
Till två av konstverken är det tänkt att allmänheten på något sätt ska få vara med och bidra. Antingen genom att få lämna förslag som konstnären sedan tolkar eller genom att själva vara med och måla tillsammans med konstnären. Till det här projektet ska även digital teknik användas på ett enligt Artscape världsunikt sätt. Majoriteten av konstverken ska kryddas med AR-teknik, "augmented reality" (förstärkt verklighet). Det innebär att man genom en app ska kunna rikta sin mobiltelefon eller surfplatta mot verket där nya delar ska uppenbara sig på skärmen.
– Det är en teknik som kanske kommer att vara en självklarhet i våra liv inom ganska kort, men som just nu håller på att öppnas upp. Ingen inom vår konstform, på den här nivån, har gjort på det sättet tidigare, säger Tor Hedendahl, den andra grundaren av Artscape.
– Vi chansade för två år sedan att teknologin skulle vara framme och vi tajmade det perfekt! Vi blir först i världen med att göra ett projekt på den här nivån när tekniken finns och inte är science-fiction för folk.