Samisk dansföreställning på turné i länet

Den samiska dansföreställningen Ájttega vill ta Sápmi till Östergötland. Nu turnerar föreställningen i länet.

Dansarna Liv Aira och Marika Renhuvud tillsammans med jojkerskan Elin Teilus medverkar i föreställningen.

Dansarna Liv Aira och Marika Renhuvud tillsammans med jojkerskan Elin Teilus medverkar i föreställningen.

Foto: Sami Maldnado

Östergötland2020-09-13 17:00

Det är arrangörsprojektet DansARR Öst, som leds av Dans i Öst och Riksteatern Östergötland, som ligger bakom dansföreställningens östgötaturné.

När initiativtagaren Liv Aira skapade dansföreställningen Ájttega, som betyder ”förfäderna”, belyser hon de egna rötterna inför publik, men dansen ger också röst åt artisternas personliga berättelser. 

Hon kom som tioåring till Linköping. Här växte hon upp och startade sin danskarriär, men lämnade aldrig sitt ursprung. Med den nu etablerade jojkerskan Elin Teilus finns släktband och det hela började när Liv studerade för en mastersexamen i dans i Barcelona. Hon bad Elin att jojka till dansen. De for ner till Spanien och utvecklade sitt samarbete, ivrigt påhejade av entusiastiska danslärare. 

I föreställningen samsas ljudupptagningar från naturen och vardagens renskötsel med jojk, musik, slöjd och så förstås dans. Liv berättar att om tidigare generationer samer, märkta av diskriminering och förbud främst ägnat sig åt att bevara samekulturen, ser den nya generationen nu ett behov av utveckling och söker nya uttrycksmöjligheter. Ibland låter man olika konstformer förenas. För genreindelningen är språkligt glidande inom Sápmi, där ordet ”dans” inte finns. Betyder det att samer inte dansat historiskt?

– Jo, det tror jag, men vi har inte samma uttryck för det. På samiska talar vi om inre och yttre rörelser, berättar Liv Aira och fortsätter förklara hur rädslan bitit sig fast i de boende i hennes hemby. 

– Många samer har starka minnen av hur man brände deras trolltrummor och förbjöd dem att tala sina hemspråk. Det är ju inte länge sedan och de här människorna lever fortfarande. Jag har släkt som ber mig sänka volymen på musiken, ungefär som att grannarna inte känner till att vi är samer i dag, fortsätter Liv och ler eftertänksamt. 

Under pressträffen visar Liv Aira tillsammans med Marika Renhuvud ett smakprov på föreställningen där kontemplativa rörelser, fyllda av magi och fantasi ger varje åskådare möjligheter att skapa sina egna inre bilder av vad som sker på scenen: Genom jojk och dans går färden till platser där förfäderna vandrat och banat väg för dagens samiska samhälle. Om ett urfolk som vill bevara Sápmi och naturen till de efterlevande. 

Ájttega spelas 15/9 Sagateatern i Linköping, 16/9 Kulturhuset i Finspång, 17/9 Teater Bråddgatan 34 i Norrköping, och 21/9 Kulturakademien i Motala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!