Debatt
Coronapandemin har på många sätt varit förödande för kulturlivet i Östergötland, både för de som är verksamma och oss riksteaterföreningar som arrangerar. Samtidigt har pandemin medfört att många insett vilken betydelse kulturen har. Aldrig har vi saknat teatersalongen så mycket som nu. Kulturens betydelse som mötesplats kommer troligtvis även att öka när samhället så sakta återgår till det normala.
Därför bör kommunerna i Östergötland överväga fler kultursatsningar. Dels för att stötta de kulturaktörer som tagit skada ekonomiskt under pandemin, men framförallt för att möjliggöra ett mer levande kulturliv som kommer fler kommuninvånare till dels.
Tyvärr ser vi tecken på det motsatta. I en ny undersökning som Sifo Kantar genomfört på uppdrag av Riksteatern svarar 4 av 10 kulturpolitiker i landets kommuner att de tror att mindre anslag till kulturen är att vänta om kommunerna måste genomföra besparingar som en följd av coronapandemin. Är det ett scenario vi har att vänta även i Östergötland?
Undersökningen sänder oroande signaler till alla verksamma inom kulturen. Särskilt till oss ideella krafter som, trots relativt låga kommunala anslag, tillgängliggör högkvalitativ scenkonst till kommuninvånarna. Ideella arrangörer, likt oss, utgör ett viktigt blodomlopp för att kulturen ska nå ut i hela landet där anslagen är viktiga för överlevnad.
Om våra styrande kommunpolitiker väljer att spara in på kulturen får det konsekvenser på lång och kort sikt för möjligheterna att utöva och ta del av konst. Detta skulle tyvärr följa den nedåtgående spiral där kulturutgifternas andel av kommunernas totala utgifter minskat över tid, enligt en rapport från Myndigheten för kulturanalys. Detta gäller ett välfärdsområde som redan innan utgjorde bara 2,13 procent av kommuners totala verksamhetskostnader sett till hela landet, enligt samma rapport från 2019.
Kulturen är en avgörande del av vårt samhälle. Inte bara ur ett demokratiskt perspektiv, utan även ur ett näringsperspektiv. Kulturen har även en betydande roll för kommunernas attraktionskraft.
Förhoppningsvis har pandemin inneburit ett skifte i den politiska synen på kulturen. Undersökningen som Riksteatern genomfört visar att 8 av 10 kulturpolitiker vill se att kommunernas anslag till kulturen ökar.
Frågan är om kulturpolitikernas vilja kommer att få gehör. Därför efterfrågar vi en tydlighet från styrande politiker i regionens kommuner gällande anslagen till kulturen. Kommer fler satsningar att genomföras eller är besparingar att vänta?
Det skulle vara både ett demokratiskt och ekonomiskt felsteg att prioritera ner kulturen nu när vi behöver den som mest.