"Det känns bra att återigen få sitta på Asken"

White Guide är Sveriges ledande restaurangguide. Nu kan du via NT, Corren och MVT ta del av recensionerna av några av Östergötlands bästa restauranger. Först ut: Asken i Norrköping.

White Guide är Sveriges ledande restaurangguide. Nu kan du via NT, Corren och MVT ta del av recensionerna av några av Östergötlands bästa restauranger. Först ut: Asken i Norrköping.

White Guide är Sveriges ledande restaurangguide. Nu kan du via NT, Corren och MVT ta del av recensionerna av några av Östergötlands bästa restauranger. Först ut: Asken i Norrköping.

Foto: Thomas Möller, White Guide

Östergötland2024-01-19 16:45

KVARTERSKROGEN ASKEN

Det känns bra att återigen få sitta på Asken. Från den inglasade verandan blir utsikten mot innergården som ett extra rum. Människor är i rörelse mellan de små butikerna i kvarteret Knäppingsborg. Och i mitten växer just en hög ask. Verandan är en avslappnad miljö där matgästerna kan småprata utan att distraheras av något.

Menyn är en a la carte som spänner över kött och vilt, fisk och någon vegetarisk rätt.

Bland förrätterna väljer vi en råbiff och en toast Skagen, två välbekanta förrätter som ändå kan variera lite i utförandet. Och råbiffen bjuder på viss originalitet där den ligger på ett lager med lökkräm och en tunn rostad rågkrutong ovanpå. Lingon som ger lite syra och löjrom sälta. Till detta en Pinot Noir från Santa Rita Hills i Kalifornien som möter den råa smaken och syran mycket bra.

Toast Skagen är en godkänd krämig röra på en rostad brioche, utan att överraska. Smakar tydligt av färska handskalade räkor och dill. En något större klick löjrom hade gett lite mer sälta. Till detta ett vitt spanskt vin, en Albarino med friskhet och en aning pärlande mot tungan.

Rödingen är perfekt tillagad med bevarad saftighet i köttet på en bädd av potatispuré och krämig smörsås med balanserad sälta av havskräfta, riven hårdost och små krispiga rågkrutonger. Till det väljer vi en lätt ekad Chardonnay med bra syra från Central coast.

Vildand är en rätt man inte finner så ofta på restaurang och är som förväntat en smakrik anrättning med mustig och lite sirapsliknande rödvinssås. Hur man vill ha viltkött kan vara en personlig smaksak. Vi hade kunnat tänkt oss ett mer lättstekt bröst, men är ändå nöjda med det som serveras. Den frästa brysselkålen och rotselleripurén är ett bra komplement. Det är en rätt som på något sätt förkroppsligar vinterhalvårets dova smaker. Ett djuprött, aningen strävt och moget bordeauxvin, Saint Emilion grand cru, matchar detta väl.

Efterrätterna, struva med hjortronmylta och torta stracciatella med körsbärssås, är av det okomplicerade slaget. Hjortron blir en fin fortsättning på vildanden, även om den knapriga struvan gärna kunnat få blötas upp av lite hjortronspad.

En märkbar förbättring sedan sist vi besökte Asken är vinutbudet som har ett kvalificerat urval av viner, där man även kan få mer exklusiva viner glasvis eller i form av smakprov på 5 cl. Vi har god hjälp av den kunniga sommelieren Tobias, som även håller vinprovningar i det vitmenade källarvalvet. Asken återvänder vi gärna till.

Testad och publicerad av White Guide jan 2024.

Fakta

Kvarterskrogen Asken

Adress: Skolgatan 1, Norrköping

Telefon: 011-180020

Web: www.krogasken.se

Klassificeringar

Ett lyckat restaurangbesök består av många komponenter. White Guides bedömningskriterier är transparenta och bygger på sådant du behöver veta för att hitta och välja rätt ställe för rätt tillfälle.

Global mästarklass – Helhetsupplevelsen är på mycket hög nivå.

Mästarklass – Helhetsupplevelsen är på hög nivå.

Mycket god klass – En mycket god helhetsupplevelse.

God klass – En sympatisk helhetsupplevelse.

Rekommenderad – Helheten eller maten motsvarar inte helt kraven för God Klass.

Källa: White Guide

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!