Östgötateatern firar 75 år med rekvisitaloppis

Gillar du att leka teater hemma, eller har du kanske några barn som älskar att ha föreställningar? På lördag har du chansen att fynda. Då bjuder Östgötateatern in till loppis för att fira 75-årsjubileet.

Det blir inte riktigt som en vanlig loppis, det blir mer teatertema såklart. Men viss rekvisita, som porslin och korgar, går ju att använda som vanligt.

Det blir inte riktigt som en vanlig loppis, det blir mer teatertema såklart. Men viss rekvisita, som porslin och korgar, går ju att använda som vanligt.

Foto: Hedda Themner

Östergötland2022-11-24 19:00

Nere i Östgötateaterns lilla rekvisitaförråd i Norrköping har Gustav Udd fullt upp. Han är rekvisitör och har nu fått i uppgift att plocka ut de saker som teatern kan avvara.

För att förtydliga: "Det lilla rekvisitaförrådet" heter inte så för att det är litet, tvärtom. I en stor lokal finns rader av hyllor som går att skjuta på, som i ett arkiv. Här trängs tiotusentals prylar som har varit med i olika uppsättningar genom åren. Vissa har funnits där sedan sent 70-tal, andra kom till under hösten.

– Det heter lilla förrådet för att sakerna här är små, man ska kunna ta dem under armen i princip. Vi har också förråd med möbler och större rekvisita. Och så har vi förråd för alla kostymer, berättar Gustav.

undefined
Det är få teatrar som har så stora förråd längre, berättar Gustav Udd. Östgötateatern återanvänder många av de prylar de har i förrådet, men nu börjar det bli lite för trångt.

Om man är en sådan som gillar att samla på saker så kan nog rekvisitaförrådet kännas som himmelriket. Var man än går blir man förvånad och tänker: Kan man ha så många koppar eller väskor eller käppar eller tomma glasflaskor? För det är ingen "en av varje"-princip här inte.

Varför sparar då teatern så många saker kan man fråga sig. Gustav har svaret. När man skapar en scen så är det väldigt viktigt att rekvisitan stämmer precis med manuset.

– Ska det vara en trollkarlskäpp, en blindkäpp, en musikalkäpp eller en gångkäpp? Det går inte bara att säga att man vill ha en käpp, för det finns så många varianter.

undefined
Hur många olika käppar kan man behöva? Många, enligt Gustav.

Just nu håller Gustav på att sätta ihop rekvisitan för en av vårens föreställningar "Kaos är granne med Gud", ett relationsdrama av Lars Norén. Pjäsen utspelar sig 1961, i ett hotell som byggdes på 40-talet. 

Det är viktigt att sakerna som syns på scenen ser ut som de gjorde just det året. Så det blir en del researcharbete för Gustav inför varje ny föreställning.

– Lars Norén nämner en radio i pjäsen. Fanns den radio vi har i förrådet 1961? Nej den kom 1965, då kan vi inte ha den.

undefined
Man behöver absolut ha tio olika fågelburar, men kanske inte 25. Det är dock svårt att säga vilka man inte ska ha menar Gustav, varje teatersäsong ser olika ut.

På två bord och en vagn har Gustav börjat samla det som teatern kan göra sig av med, och mer ska det bli. Loppisen kommer att hållas på teatern i Norrköping, men även på teatern i Linköping kommer man att fira jubileet. I båda städerna bjuds det på julstämning och julfika. 

Dagen till ära kommer det också att vara extrapris på biljetter. Klockan 11.00-14.00 kommer man att kunna köpa biljetter för 75 kronor styck, både online och i biljettkassorna.


Tiaran är en av loppisprylarna som Gustav tycker lite extra om. Den är handgjord på teatern och letar nu efter ett nytt hem.
Tiaran är en av loppisprylarna som Gustav tycker lite extra om. Den är handgjord på teatern och letar nu efter ett nytt hem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!