Östgötadagarna tillbaka med händelserik helg

Förra året fick vi Östgötasommar istället, men nu är Östgötadagarna tillbaka på vanligt sätt igen – den första helgen i september.

Landsbygdsstipendiaterna Matilda och Elisabet Magnusson som driver Kafé Lapphem i Borkhult, Elise Lundins vinnande lingonkaka från Linköping och stickpaketet, årets östgötska konsthantverk, från Ullspinneriet i Brink.

Landsbygdsstipendiaterna Matilda och Elisabet Magnusson som driver Kafé Lapphem i Borkhult, Elise Lundins vinnande lingonkaka från Linköping och stickpaketet, årets östgötska konsthantverk, från Ullspinneriet i Brink.

Foto: Andy Liffner/Pressbilder

Östergötland2021-07-11 15:00

– Vad vi har längtat! Återigen öppnar vi dörrarna till den östgötska landsbygden! Det är en händelserik helg då företag och föreningar visar upp vad landsbygden har att erbjuda, säger Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden, i ett pressmeddelande.

Förra året omvandlades Östgötadagarna till Östgötasommar och sträcktes ut över en längre period, på grund av pandemin. Men i år är alltså Östgötadagarna tillbaka på vanligt sätt.

undefined
Östgötadagarna har arrangerats i över 20 år, och brukar locka ut omkring 100 000 besökare på landsbygden.

Helgen den 4–5 september bjuder gårdsbutiker, hantverkare, kraftproducenter och olika gårdar in till en uppsjö av upplevelser. Man kan bland annat komma nära alpackor i gården Jägarbo Alpaca i Åby eller prova på lassokastning på Bärbäcks Lillgård i Boxholm. 

Den som vill gå på utställning kan till exempel se abstrakt konst i akryl på Ateljé nr 7 i Bankekind eller i olja på R. Frank Art Vernissage i Valdemarsvik. Utställning av trähantverk och glasklara, tredimensionella tavlor blir det i Linghem, närmare bestämt utanför Askeby.

"Vi har en son med en sällsynt diagnos som vi har med i vårt skapande för att ge honom träning, stimulans och kunskap för en bra framtid och sysselsättning", skriver Cilla och Marcus från Robazi Art, på Östgötadagarnas hemsida där de olika evenemangen listas.

undefined
Marmorbruksmuseet i Kolmården.

I Söderköping har Sankt Anna skolmuseum visning, och i Kolmården kan man lyssna på kåseri utanför Marmorbruksmuseet som bland annat berättar om livet på bruket runt 1950-talet – som en del av det årligt återkommande evenemanget Industrivarvsrundan i Östergötland.

Även guidningen om Baggetorps gruva i Tjällmo är en del av Industrivarvsrundan. Här får man höra om den korta, men intensiva tid som gruvan utvann volfram och var igång åren 1944–1958.

Mer historia blir det i Skänninge, där en tipspromenadsliknande vandring i historiens tecken stannar till vid tio olika platser och ett pris väntar vinnaren.

undefined
Inför Östgötadagarna utses varje år tre pristagare som får ta emot 15 000 kronor var från Region Östergötland. Priserna delas ut av regionen och landshövding Carl Fredrik Graf på Linköpings slott den 2 september.

Den 2 september hålls en annan prisutdelningsceremoni på Linköpings slott, där landshövding Carl Fredrik Graf är med och delar ut tre stipendium om 15 000 kronor från Region Östergötland. 

Det östgötska konsthantverket 2021 är ett stickpaket från Ullspinneriet i Brink utanför Vreta kloster, Östgötadagsbakverket 2021 är en lingonkaka signerad Else Lundin från Linköping och vinnarna av Landsbygdsstipendiat 2021 är systrarna Matilda och Elisabet Magnusson. De driver Kafé Lapphem i Borkhult utanför Åtvidaberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!