Östergötland kan få gemensam filmfond

En regional filmfond skulle kunna bli en kraftfull aktör, fastslår en utredning gjord på uppdrag av Region Östergötland.

Crazy Pictures framgångar med "Den blomstertid nu kommer" står ut och gör att Palmgren Vision AB tycker att regionen ska satsa på lokalt verksamma produktionsbolag.

Crazy Pictures framgångar med "Den blomstertid nu kommer" står ut och gör att Palmgren Vision AB tycker att regionen ska satsa på lokalt verksamma produktionsbolag.

Foto: Samuel Westergren/Wepix

Östergötland2021-07-04 19:00

”Det är utredarens bestämda uppfattning att en regional filmfond i Östergötland med finansiering från Linköping och Norrköping, skulle bli en kraftfull aktör med god förmåga att utveckla industrin i regionen och att attrahera inkommande filmproduktion”, skriver Hjalmar Palmgren i den nyligen publicerade utredningen.

undefined
Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden, menar att filmproduktion kan leda till "fotspårsturism", det vill säga att människor vill besöka platser där filmer spelats in.

Eva Andersson (S), regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämnden i Region Östergötland, menar att utredningen har undersökt förutsättningarna för en regional filmfond, eftersom efterfrågan funnits hos både filmbolag och andra filmskapare i länet.

– Om det inte finns förutsättningar att få stöd i Östergötland flyttar spetsproducenterna härifrån och bolag väljer andra regioner att producera film i, säger Eva Andersson.

undefined
Johan Karlsson, enhetschef på Cnema och Norrköpings filmfond sedan starten 2015. Han menar att den är ett gott exempel på hur arbetet kan fungera, och att man skulle kunna "skala upp" fonden.

Norrköpings filmfond grundades 2015 av Norrköpings kommun. Johan Karlsson, som har varit med från början, är positiv till en större fond.

– Norrköpings filmfond har nått taket med de pengar vi har. Annars skulle vi med lätthet kunna producera fyra gånger så mycket film utifrån de ansökningar som kommer in, säger han.

I utredningen jämförs filmlivet i Norrköping och Linköping. Linköping sägs i dag ha ett "svagt filmliv", men å andra sidan finns "alla förutsättningar att utvecklas på samma sätt som Norrköping". Tre större produktioner som fått stöd från Norrköpings filmfond tas upp som positiva exempel: "Den blomstertid nu kommer" (2018), "Goliat" (2018) och "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" (2019).

"Om vi förutsätter att en ny regional fond i Östergötland kommer ta över den verksamhet som NFF idag bedriver, finns goda skäl att anta att resultatet i den nya fonden kommer att bli minst lika bra", skriver Hjalmar Palmgren i utredningen.

Ett av utredningens huvudförslag är att Region Östergötland skulle bilda ett bolag där såväl Linköpings kommun som Norrköpings kommun skulle ingå avtal. Samtliga tre parter skulle årligen bidra med fyra miljoner kronor vardera. Tre miljoner kronor från vardera part skulle utgöra filminvesteringsmedel medan ytterligare en miljon kronor från samtliga parter skulle fungera som driftbidrag.

– Det vore bra med större ekonomiska muskler, säger Olle Johansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden på Norrköpings kommun.

undefined
Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden på Linköpings kommun, tycker alltid att det är viktigt att fundera kring vad som ska vara skattefinansierat.

Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden på Linköpings kommun, är inte säker på att Linköpings kommun är villig att lägga varken fyra eller tre miljoner kronor.

– Jag tror att det kan finnas tveksamheter när man ligger så långt bakom i utvecklingen. Hur mycket vi vill lägga beror på hur upplägget skulle se ut, säger han.

Praktiska detaljer kring en eventuell regional filmfond är i dag inte klara och inget beslut finns om att den ens kommer att bli av, utan man tittar på möjligheter. Både Region Östergötland, Linköpings kommun och Norrköpings kommun är dock positiva till tanken om ett regionalt samarbete för filmnäringen. Nu måste de bara komma överens om hur det ska se ut.

– Som folkvald politiker är det viktigt för mig att skattemedlen kommer Linköpingsborna till godo, säger Gustaf Appelberg.

När skulle en regional filmfond kunna bli verklighet?

– Till hösten ska vi fortsätta med våra möten och samtal om detta. Men om jag är optimistisk skulle vi kunna ha en regional filmfond 2023, säger Olle Johansson.

Även Gustaf Appelberg tror på 2023.

– Det måste vara vår strävan, säger han.

Om utredningen

Utredningen "Regional Filmfond Östergötland" publicerades 2021 men redan 2019 gjorde konsultfirman Palmgren Vision AB en förstudie.

Förstudiens slutsats var att det skulle få god effekt om Linköping och Norrköping gemensamt satsade på filmnäringsutveckling. Effekten skulle dock bli ännu bättre med en regional satsning.

Utredningens författare Hjalmar Palmgren har en lång karriär bakom sig inom film och tv.

För utredningen har han bland annat genomfört ett 30-tal intervjuer med olika representanter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!