Skrivlusten är stor där ute och Unga berättare är ett forum för att hitta morgondagens berättare.
– Vi gör det för att stimulera både läsandet och skrivandet. Unga människor skriver ganska mycket och genom Unga berättare kan vi erbjuda dem ett sammanhang där man ser att det finns många andra som också skriver, säger Ingrid LoeldRasch, utvecklingsledare på Regionbiblioteket.
Unga berättare har utlysts sedan 2006 och bakom tävlingen står Götabiblioteken. Alla mellan 16-30 år i Östergötland och Tranås är välkomna att skicka in bidrag till tävlingen. Nytt för i år är att de åtta vinnarnovellerna också kommer att publiceras i Östgöta Medias tidningar och webbar - Corren, NT och MVT.
– Det brukar komma in många bidrag varje år. Uppåt 40 stycken blev det förra året. Det är blandade ämnen men det man ser är att många som skriver har ett starkt engagemang i olika frågor. Den stora blandningen är också väldigt kul, säger Ingrid LoeldRasch.
De åtta vinnarna kommer att presenteras på Östergötlands bokmässa TellUs 1 december. Samtidigt publiceras också novellerna som allmänheten kan rösta på. Rösterna räknas samman med juryns röster enligt samma modell som i Melodifestivalen. Den som får flest röster där blir årets skrivarstipendiat.
– Skrivarstipendiaten erbjuds en plats på en skrivarkurs, berättar Ingrid LoeldRasch.
Förra årets stipendiat blev Amanda Brämerson från Linköping och hennes ”Röda linjen”, en novell som utspelar sig på vissa nedslag längs en busslinje i staden. Hon beskriver den som ”en känslosam, både inre och yttre, resa tillsammans med ensamhet och ovisshet”.