Historien upprepar sig för residensprojektet på Öna

I det idylliska lanskapet på kulturreservatet Öna arbetar fem konstnärer med att återskapa Dekadansbanan som en gång byggdes upp på platsen av Verner "Mosen" Ahnberg. På lördag visas konsverket upp för allmänheten på Önadagen.

Mattias Hofvendahl, Linköping, Rasmus Sköld, Vadstena, Anx Kupiainen, Norrköping, Jennifer Spångerud, Boxholm och Aldís E Hoff, Norrköping jobbar med projektet där en dansbana är en del av resultatet.

Mattias Hofvendahl, Linköping, Rasmus Sköld, Vadstena, Anx Kupiainen, Norrköping, Jennifer Spångerud, Boxholm och Aldís E Hoff, Norrköping jobbar med projektet där en dansbana är en del av resultatet.

Foto: Rebecca Candevi

Östergötland2020-04-30 09:00

Öna Residency är ett residensprojekt där en grupp östgötska konstnärer utgått från kulturreservatet Öna och dess historia i sitt skapande. Snabbt hittade de tillsammans intresse för Verner "Mosen" Ahnberg som bodde och verkade på platsen för hundra år sedan. Han ville på den tiden locka ungdomar till trakten och byggde därför en dansbana. Ganska snabbt bestämde de östgötska konstnärerna att de skulle återskapa dansbanan som fanns på platsen då.

– Vi har alla haft olika tankar och ingångspunkter. Men när vi var här ute så kom vi på idéen om att göra något tillsammans som alla var inblandade i. Då är det just Verner "Mosen" Ahnberg som har en väldigt tydlig position i historieskrivningen, förklarar en av konstnärerna Mattias Hofvendahl.

Dansbanan som är omskriven i historien fick dock ingen lyckad utgång. Det var nämligen inte många som kom för att besöka den. Lite ironiskt hade konstnärerna också en plan att få dit mycket folk till den nyupprättade dansbanan till på lördag – men planerna blev inte riktigt som tänkt på grund av den pågående pandemin.

– Vi hade storslagna planer på hur det skulle vara och hur vi ville att det skulle bli samt hur våra roller som konstnärer skulle vara. Men nu har vi hamnat i en situation där det blir väldigt svårt. Historien upprepar sig, säger Hofvendahl och skrattar.

Dansbanan byggs ändå upp och det är fritt fram för allmänheten att besöka Öna för att se den – dock med Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner i åtanke. Projektet visas även i andra former framåt hösten.

– Runt om i Östergötland kommer vi att presentera projektet i olika utställningssammanhang. Många av verken är performance- och interaktionsverk som vi har gjort utifrån det här. Jag och Jennifer (Spångerud) har till exempel gjort ett verk som bygger på vandringar och rörelsemönster som personer som bott här har haft men som inte är utmärkta leder. Det kommer vi att genomföra när man får göra det tillsammans med andra människor, förklarar Hofvendahl.

De inblandade konstnärerna är: Mattias Hofvendahl, Linköping. Aldís E Hoff, Norrköping. Anx Kupiainen, Norrköping. Rasmus Sköld, Vadstena. Jennifer Spångerud, Boxholm och Sissi Westerberg, Rejmyre (inte på plats). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!