Här är svaren och vinnarna i julquizet

Hundratals skickade in svar till årets julquiz och flera av er lyckades pricka in alla rätt. Här är vinnarna och de rätta svaren!

Hur många rätt hade du i årets julquiz?

Hur många rätt hade du i årets julquiz?

Foto: TT/Mostphotos

Östergötland2022-01-14 11:37

1. Det är Kanada (2) och Kina (4) som ska in på listan över världens fem största länder. Med störst menade vi storlek på ytan, inte befolkningen. (X)

2. Joakim von Anka heter Scrooge McDuck på engelska. Namnet är inspirerat av Ebenezer Scrooge i Charles Dickens roman En julsaga och till en början var Farbror Joakim lika barsk och sur som Ebenezer. (2)

3. Konstnären Peter Brueghel den äldre kanske tittade ut genom fönstret när han målade Folkräkningen i Betlehem. Det han såg i så fall var Nederländerna i mitten av 1500-talet. (1)

4. Hemulen och Mårran bor båda två i Mumindalen. Den gula filuren Marsupilami kommer däremot från landet Palombia i serieböckerna om Spirou. (2)

5. Karl-Bertil Jonsson gjorde som sin idol Robin Hood och tog julklappar från de rika och gav till de fattiga. Något som till en början upprörde pappa Tyko. (1)

6. Man kanske kan tro att det är fler, men Carola Häggkvist har släppt fyra julskivor under sin karriär. Hittills. (1)

7. Det är Kate Winslet som spelar Iris i den romantiska julfilmen The Holiday. Ovan att spela lättsamma karaktärer förberedde hon sig genom att titta på amerikanska komedifilmer från 40-talet. (X)

Av alla er som hade alla rätt har vi lottat ut fem vinnare som får varsin ljudbok hemskickad. Här är vinnarna: Gerd Ideståhl, Linköping, Riitta Kierikki, Kimstad, Annika Dahlgren, Norrköping, Bengt Sundin, Linköping, Stellan Boozon, Linköping. 

Stort grattis till er!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!