Av över 3 000 sökande har 170 konstnärer blivit antagna till årets vårsalong på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Mer än dubbelt så många kvinnor som män sökte, medelåldern på konstnärerna är 49 år där den äldsta är 84 år gammal och den yngsta är 19 år. Hälften av de antagna kommer från Stockholmsområdet, men en del östgötar finns också representerade. En av dem är Lena Möller från Ydre som är med för tredje gången.
– Men de två första gångerna var i början av 90-talet så det var länge sen sist nu, säger Lena Möller.
Hennes verk är en målad bild, en av 168 målade bilder som ställs ut, vilket gör det till den överlägset vanligaste konstformen.
– Det är en bild på ja, jag tror väl att det är en liten katt kanske, som ser lite märklig ut.
Är den lite abstrakt?
– Jag tycker inte att den är abstrakt, men det kanske andra tycker. Men jag har ju gjort den så jag har ju inte samma förhållande till den som en tittare har, säger Lena Möller.
För Sophia Pernå från Motala är det här första gången som hon söker och kommer in. Hon är fotokonstnär sedan fyra år tillbaka och varvar iscensatta bilder med dokumentära. På vårsalongen kommer hon att visa en iscensatt bild, men vad den föreställer vill hon hålla för sig själv tills den visas upp.
– Det är en så lång historia bakom bilden, så det är nog bäst att jag låter bli att berätta innan.
Hennes foto är ett av 34 fotografier som har valts ut av juryn som till vårens salong har bestått av konstnärerna Lars Lerin och Bea Szenfeld, tillsammans med Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall.
– Jag blev jätteglad att komma med, mycket på grund av att de som satt i juryn är lite av favoriter för mig, säger Sophia Pernå.
Lotta Ekfeldt från Norrköping sökte en gång på 90-talet men kom inte med då. När hon nu blev antagen var det en glad överraskning.
– Det var jättekul och inspirerar till att fortsätta att skapa, säger Lotta Ekfeldt.
Hon ska visa ett objekt i blandteknik som svävar någonstans i gränslandet mellan tredimensionellt och tvådimensionellt.
– Den är i ett ganska förgängligt material, papp och trä och sen är det bemålat på olika vis. Verket handlar om språk och hur vi kommunicerar och hur man kan kommunicera genom text och hur text kan verka under lång tid. Men det är lite upp till betraktaren att uppleva det.
Andra östgötska antagna konstnärer är Mattias Eriksson från Motala och Yeonhee Lee från Finspång.