Fotografen släpper ny bok: Fniss och naket utlovas

Kan man hamna i fängelse om man fotar stjärtar i bastun och vilka bilder är okej i sociala medier? Snart släpper fotografen och östgötaprofilen en bok som ska ge svar.

Fotografen och föreläsaren Mia Karlsvärd är också författare. Snart släpper hon sin andra bok - inte helt otippat om fotoetik.

Fotografen och föreläsaren Mia Karlsvärd är också författare. Snart släpper hon sin andra bok - inte helt otippat om fotoetik.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2020-11-23 15:00

– Det ska ju vara glädje att fotografera, men för att man ska kunna tycka att det är kul så måste man också veta var man får fota och vad man får dela. Det är ingen som kommer undan lagar eller etik, säger Mia Karlsvärd som i slutet av januari släpper sina andra egna bok.

Den mångåriga och tidigare fotografen på Corren har de senaste åren lagt mycket tid på att föreläsa om fotografering och etiken som omgärdar den. Någonstans på vägen, när stod klart att litteratur i ämnet saknades, väcktes en tanke på en bok.

– Då kom jag på kombinationen: den skulle handla om ett barn som förklarar för sin farfar vad som gäller. Men det är inte en barnbok i den vanliga bemärkelsen – min förhoppning är att barn och vuxna ska läsa den tillsammans, förklarar Mia som är förvånad över att det inte har gjorts något liknande tidigare.

Fokus tillbringar sommarlovet hos sin farfar som precis har fått en mobiltelefon. När farfar börjar fotografera Carlos stjärt i bastun, blir Fokus orolig för att fängelse kan vänta om bilderna skulle få spridning.

– Tanken är att det ska bli lite fnissigt samtidigt som det lyfts ett jätteviktigt ämne. När jag började jobba som fotograf och journalist var det unikt att fotografera och att vara först på plats – nu bär alla runt på en egen utrustning och kan snabbt dela bilder och nyheter.

Hur bra koll på vad som gäller har vi, tycker du?

– Jag skulle säga att den är rätt dålig. Men det är inte så konstigt, lagarna som finns är rätt nya. Många tror också att det är mer förbjudet att fotografera än vad det är, men vi lever i ett väldigt öppet land och det ska vi vara rädda om. Till syvende och sist handlar mycket om sunt förnuft och att man tänker på hur man själv vill bli behandlad, säger Mia.

Berättelsen om Fokus leds framåt av en handling och varje kapitel avslutas med råd och tips. Projektet har vuxit fram under två års tid och slutförs i dagarna. En utmaning under resans gång har varit att på ett tydligt sätt visa vad man inte får göra, utan att själv använda förbjudna bilder som exempel.

– Vi kan ju inte heller publicera något som är kränkande och då har det varit fint att få samarbeta med en duktig illustratör.

Barnboksillustratören Bettina Johansson, som är bosatt i Ödeshög, står bakom de tecknade bilderna – men även bilder från Mias kamera får inte helt otippat också utrymme i boken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!