Flera kan tvingas sluta – när miljoner måste sparas: "Är fegt"

Konsekvensanalysen av den höjda hyran för Scenkonst Öst i Louis De Geer är en tuff läsning för de som värnar Symfoniorkesterns verksamhet. Färre skolproduktioner, slopad Sportlovsorkester och samarbete med De Geer-gymnasiet och en kraftig reducering av antalet musiker är delar av innehållet.

"Det blir helt enkelt svårare att dra in de intäkter vi behöver", säger Johanna Tafvelin, violinist och ordförande för SYMF, Sveriges yrkesmusikerförbund på SON, om konsekvenserna av hyreshöjningen i Louis De Geer. Åtta heltidstjänster i orkestern ska bort.

"Det blir helt enkelt svårare att dra in de intäkter vi behöver", säger Johanna Tafvelin, violinist och ordförande för SYMF, Sveriges yrkesmusikerförbund på SON, om konsekvenserna av hyreshöjningen i Louis De Geer. Åtta heltidstjänster i orkestern ska bort.

Foto: Micke Pihlblad

Östergötland2024-09-02 09:00

Nyheten i korthet

  • Scenkonst Öst, ägt av Region Östergötland, Norrköpings kommun och Linköpings kommun, står inför stora besparingar på grund av en hyreshöjning på Louis De Geer från 1 januari 2026. Hyran kommer att öka med 6 miljoner kronor per år.
  • Besparingarna kan innebära färre skolproduktioner, nedläggning av Sportlovsorkestern och samarbetet med De Geer-gymnasiet, samt en minskning av antalet musiker, enligt den konsekvensanalys som gjorts. Det kommer även bli färre produktioner utanför De Geerhallen i Norrköping.
  • De fackliga representanterna är mycket kritiska till besparingarna och menar att Norrköpings symfoniorkester inte kommer att vara en fullstor symfoniorkester längre. Detta kommer att påverka möjligheten att spela hela den symfoniska repertoaren och dra in nödvändiga intäkter.

Hyran för Scenkonst Öst till Norrköpings kommun för nyttjande av Louis De Geer från 1 januari 2026 ska vara 17, 1 miljoner kronor per år. Det är en höjning med sex miljoner kronor årligen. Det är Scenkonst Östs ägare Region Östergötland, Norrköpings kommun och Linköpings kommun överens om.

I den konsekvensanalys som gjorts av det nya hyresavtalet, som Norrköpings Tidningar tagit del av, listas de möjligheter som finns att klara en sådan hyreshöjning. Konsekvensanalysen slår fast:

"En kraftigt höjd hyra betyder att tio tjänster i bolaget Scenkonst Öst, till största delen inom verksamheten SON, behöver tas bort samt att verksamheten kommer att ha svårt att utföra delar av sitt uppdrag gentemot ägarna."

Scenkonst Östs styrelse ska behandla konsekvensanalysen på torsdag 5 september. Sedan är det upp till ägarna att ta ställning. Innehållet pekar på en rad tuffa besparingar inte minst inom verksamheten för barn och ungdom. Konsekvensanalysen är mycket tydlig. "SON värnar om sin verksamhet gentemot barn och unga som i dag är resurskrävande och heller inte ger några intäkter. Den kommer därför att behöva minskas och göras om".

undefined
"Det här betyder att Norrköpings symfoniorkester inte längre är en fullstor symfoniorkester", säger Johanna Tafvelin, violinist på SON och fackordförande för Sveriges yrkesmusikerförbund.
undefined
Konsert med SON och Musikgymnasiet kan bara genomföras om skolan själv tar över kostnaden, enligt konsekvensanalysen.

Det gäller bland annat skolproduktionerna. Här föreslås att De Geer-gymnasiet årliga musikalproduktion slopas om inte skolan själv tar över kostnaderna. Något som innebär en besparing på 250 000 kronor. Aktiviteter för musicerande ungdomar som Sportlovsorkester, SON:s Orkesterakademi och Unga symfoniker Öst går inte att genomföra och beräknas spara 100 000 kronor.

Det blir också färre produktioner utanför De Geerhallen i Norrköping, enligt analysen. Konserter med fri entré som exempelvis Musik i det gröna under Augustifesten, kommer att behöva avvecklas. Regionkonserterna kommer enbart att kunna genomföras om mottagande kommun täcker kostnaderna. De tolv konserter som SON årligen gör i Crusellhallen i Linköping kommer att halveras till sex konserter.

Den stora besparingen ser Scenkonst Öst på antalet tjänster. Två administrativa tjänster tas bort och ger en besparing på 1,3 miljoner kronor. Dessutom kommer åtta heltidstjänster i orkestern att behöva tas bort, vilket ska ge en nettobesparing på fyra miljoner kronor när även kostnaden för behovet av tillfälligt inhyrda extramusiker räknats in. Orkestern ska egentligen ha 85 musiker, men har de senaste åren haft tre vakanser.  Från fackligt håll ser man mycket allvarligt på besparingarna.

– Det betyder att Norrköpings symfoniorkester inte kommer att vara en fullstor symfoniorkester längre. Vi kommer inte att kunna spela hela den symfoniska repertoaren längre, vi kommer inte kunna göra de stora filmmusik- och dataspelsmusikkonserterna som lockat stor publik. Vi blir mindre intressanta för inspelningar och samarbeten med artister. Det blir helt enkelt svårare att dra in de intäkter vi behöver, säger Johanna Tafvelin, violinist och ordförande för SYMF, Sveriges yrkesmusikerförbund på SON.

undefined
"Ur vårt perspektiv har detta stressats fram för att komma undan debatten och man har inte ens varit intresserade av att lyssna på konsekvenserna av det här, säger Johanna Tafvelin, ordförande för Sveriges yrkesmusikerförbund på SON.
undefined
Åtta heltidstjänster i orkestern behöver tas bort för att klara besparingen. Det ger en nettobesparing på knappt 4 miljoner kronor.
undefined
De populära gratiskonserterna i Vasaparken kostar för mycket, enligt konsekvensanlysen.

Hon är mycket kritisk till hur processen gått till och menar att det medvetet skett i det tysta.

– Under det stora kulturbråket förra hösten var det stort engagemang och mycket hårda ord om kulturslakt. Det är nu orden går till handling och det gör det under ytan och gör det utan att alla människor som engagerade sig vet om det. Det är fegt att gömma sig bakom att det skulle vara en rimlig hyra. 

– Vi har bara ställts inför faktum. Ägarna har bara kommit överens om att hyran ska höjas med nästan 60 procent och allt har drivits igenom sommartid när vi inte ens haft vår nya VD på plats. Ur vårt perspektiv har detta stressats fram för att komma undan debatten och man har inte ens varit intresserade av att lyssna på konsekvenserna av det här, säger Johanna Tafvelin.

undefined
Johanna Tafvelin, violinist på SON, fackordförande SYMF, Sveriges yrkesmusikerförbund, på SON riskerar att få betydligt färre kollegor på scenen i De Geerhallen i fortsättningen.

Johanna Tafvelin ifrågasätter också den stora hyresskillnaden för lokalerna mellan Scenkonst Öst och de nya ägarna Elite Hotels som tar över driftbolaget Louis De Geer Konsert & Kongress efter årsskiftet.

– Det säger sig självt att om man har två hyresgäster som delar på en lokal och använder ungefär samma kvadratmeter så är hyran inte satt utifrån någon rimlighet eller verklighet om den ena ska betala 17 miljoner och den andra sju miljoner. Det har ingenting med någon verklighet att göra. Det handlar om att ta bort pengar från SON:s finansiering, men det gör man under ytan, säger hon.

Konsekvensanalysen

Så här listas möjliga besparingar och tillkommande extra kostnader i den konsekvensanalys som Scenkonst Öst styrelse ska behandla för att spara de sex miljoner som den höjda hyran innebär.

Besparingar: 2 administrativa tjänster (1,3 milj), 8 musikertjänster (5,8 milj), ytterligare finansiering fonder, filantroper mm (800 t kr), Färre skolproduktioner, De Geergymnasiets musikalproduktion (250 t kr), Sportlovsorkester, Orkesterakademin, Unga symfoniker öst (100 t kr), Augustifesten (200 t kr), Musik på ditt språk, Kaffekonserter mm (110 t kr), Sex färre konserter i Linköping (400 t kr)

Extra kostnader: Fler extramusiker (1,8 milj), Minskade intäkter konserter på uppdrag mm (780 t kr), Kostnad för arbete med breddad finansiering (340 t kr).

SUMMA: Sex miljoner kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!