Anna och Per Helldorff lärde känna Kerstin Ingels Öberg och Stefan Öberg när Kerstin och Stefan köpte fritidsboendet i Svalsjö 2018. De började umgås. I två år jobbade Kerstin och Stefan hårt med att röja upp tomten.
– Det växte sly ända ner till vattnet, berättar Kerstin och pekar ner mot sjön Ören. Det dröjde inte länge efter det att tomten hade snyggats till som familjerna bestämde sig för vad den skulle användas till.
– Så fort vi såg det så visste vi. Vi satte bara igång, säger Anna.
Nu blir det folkmusikfestival för fjärde året i rad. Artisterna som kommer är väletablerade, och utgör enligt arrangörerna "gräddan av Svensk folkmusik". Resultatet har blivit en publik på över 250 personer. Men det finns smolk i bägaren.
– Vi brukar säga att det här är den enda festivalen som har regngaranti, säger Anna.
Hon berättar att augusti har bidragit med riktigt ruskväder de helger festivalen har ägt rum. Det har inte bara varit hällregn, utan också rejäla åskoväder.
– Vi har verkligen haft otur med vädret. Å andra sidan är det ju en inomhusfestival, säger Anna.
Publiken kommer inte bara från hela Sverige. Arrangörerna berättar om en kille som kom från Finland förra året.
– Han ville verkligen se Torbjörn Näsbom och Sebastién Dubé. Han tog sig kollektivt till Kisa, och sen cyklade han därifrån på en hopfällbar cykel, berättar Kerstin.
Hur når ni ut med information om festivalen?
– Stefan har varit med i Folkmusik i Linköping, så han har en del kontakter. Sedan sprider artisterna ordet, och vi har många återkommande gäster, säger Anna.
– Det här är ett av få ställen där människor möts över generationsgränserna. Folk i alla åldrar kommer hit, lägger Kerstin till.
Arrangörerna menar att festivalen har ett väldigt tillåtande klimat. Ett gemensamt intresse för musik och dans står i fokus.
– Det finns en del fördomar om folkmusik, att det är mycket knätofsar och folkdräkter, säger Anna.
I år har de därför valt att ha den unga sångerskan Emilia Amper på sin omslagsbild. Emilia Amper spelar bland annat nyckelharpa. 2022 lades Nyckelharpans nätverk till Unescos register över goda metoder för tryggande av immateriellt kulturarv.
– Jag har fått frågan om man måste ha folkdräkt på sig när man kommer hit. Det måste man verkligen inte, säger Kerstin och skrattar.
Det är mycket som behöver planeras och arrangeras inför festivalen. Artister ska bokas, boende ska ordnas, affischer ska fixas och bullar till fiket ska bakas. Något alkoholtillstånd finns däremot inte.
I år går festivalen av stapeln 23-24 augusti. Biljetterna släpps ungefär en månad tidigare. Men innan dess kommer flera artister att spela på Svaljö Folk, bland annat "Long Gone Smiles Band" (den 11 juli) och Sofia Karlsson.
– Det känns jätteroligt att ha bokat Sofia Karlsson. Vi har pratat ett par år om att få hit henne. Jag tog kontakt med henne, och till slut kom vi överens om alla detaljer, säger Anna.
Sofia Karlsson kommer till Svalsjö Folk som en del i sin jubileumsturné. 2005 släppte hon albumet "Svarta ballader" där hon tolkar Dan Anderssons dikter och verk.
– Vi vill satsa på bra musik och ge Kinda en musikscen, säger Per.
– Ja, sätta lite sprätt på landsbygden. Nu hoppas vi på bra väder, för en gångs skull, fyller Anna i.