En sommar utan opera i Vadstena

Ett stående inslag har varit operan som spelats sedan 1964. I år uteblir föreställningarna och skjuts fram till nästa år.

Nils Spangenberg vid iställningen som nu tar plats istället för operaföreställningen.

Nils Spangenberg vid iställningen som nu tar plats istället för operaföreställningen.

Foto: Gabriella Nilsson

Östergötland2020-08-09 13:00

Tyst sommar

Arrangörerna om evenemangen som uteblev.
Idag: Vadstena-Akademien 

Det är en annorlunda tid för Nils Spangenberg, konstnärlig ledare på Vadstena-Akademien. Han har semester, vilket är ovanligt. På sommaren ska det vara sång, musik, kostymer, scenografi och ensemble att sköta. 

– Jag tror vi klarar oss igenom det här, det är jag övertygad om, säger han och tänker tillbaka på vad som skett.

Däremot oroas han över scenkonstbranschen i stort, att så många kulturarbetare inte alls klarar sig, måste sluta eller stänga sin verksamhet.

– Jag är glad över att vi befinner oss i Sverige, våra finanser är trots allt stabila. Till exempel vår regissör från Italien berättar hur de pratar om produktioner där och säger: "det är slut, det är helt över, det blir inget mer."

I februari skulle Spangenberg åkt på skidresa, men avråddes av en vän och tog detta råd på allvar. Sedan skedde allt i snabb takt. I mars hade akademien produktionsmöte.

– Vi tänkte då att vi ändå kunde ha produktionen, men valde att skjuta fram biljettsläppet. Det brukar vara i april men det sköt vi fram till juni. Det fick vi många samtal om, men efter hand förstod folk.

Då restriktionerna ökade beslutade akademien att ställa in operan. Vanligtvis brukar 200 åhörare sitta i bröllopssalen där operan framförs, att ha 50 skulle vara möjligt, men repetitioner kunde inte genomföras på grund av skådespelarnas interaktioner med varandra.

Då salen stod tom beslutade de att göra en utställning om operans historia, med rekvisita och scenografi.

– Intresset är stort för utställningen. Vi syns på sätt ändå.

Också Kammarmusikensemblen som ingår i akademien har spelat ett 10-tal konserter utomhus.

Spangenberg beskriver det som ovanligt att vila så här, men bra mentalt även om han kan sakna adrenalinet.

– Upplevelsen är väl ändå att vi i det stor hela har klarat oss. Det här blir också en tid för reflektion, att fundera över vad vi gör och varför.

Nu pågår föreberedelser med scenografi och kostymer inför nästa år. Cirka 150 personer ingår i ensemblen och alla vill delta nästa år.

– Ingen här är intresserad av nedläggning, vi får fint stöd av kommunen, regionen och staten. De ser att det vi gör är bra, att vi håller kvalité. Det vi gör är unikt, vi står för utveckling och vi behövs. Vi visar också att det går att göra en avancerad produktion på landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!