Förvaltningsrätten gav i juni Östgötateatern rätt att använda den omstridda roboten i föreställningen "The Last Fish" som Arbetsmiljöverket förbjöd i höstas. Men myndigheten bestämde omedelbart att överklaga domen.
– Det fanns en skiljaktighet i domen, där en rådman ansåg att den lagstiftning vi hänvisar till ska gälla. Vi behöver helt enkelt få prövat vilka undantag som ska få finnas på en teaterscen, säger Robert Aldén, sektionschef, Arbetsmiljöverket.
Nu har ett yttrande skickats in där man utvecklar varför domen bedöms vara felaktig. I domen anses roboten vara en maskin avsedd för förflyttning av aktörer på scenen, och tillhöra undantagen i lagen.
– En industrirobot som med stor kraft och hög hastighet skickar iväg folk anser vi inte tillhöra undantagen. Men det finns väldigt få, om ens något rättsfall, där det är prövat, säger Robert Aldén.
– En robot som används i tillverkningsindustrin och som människor inte får vistas nära, kan inte flyttas in på en scen och då användas utan till exempel skyddsburar. Det blir konstigt.
Arbetsmiljöverket anser att undantaget för scenen syftar på maskiner som under kontrollerade former förflyttar någon från en plats till en annan. Dessutom påpekar Robert Aldén riskerna med industrirobotar.
– Vi får ganska ofta in tillbuds- och olycksanmälningar där det har havererat. Så fort människor finns i riskområdena kan det lätt uppstå en ganska allvarlig skada.
Robotar har tidigare använts i Melodifestivalen och i en balettföreställning på Kungliga Operan i Stockholm. Men ingen av dessa blev föremål för någon inspektion.
– Ibland får vi kännedom om saker, ibland inte. I Östgötateaterns fall blev roboten väldigt uppmärksammad. Vi fick även in tips från folk som undrade om det var tillåtet, säger Robert Aldén.
Tidigare har cirkusartisten Mattias Lindström beklagat att verket inte såg det "massiva säkerhetsarbete" som teatern och ensemblen gjort och att föreställningen stoppades tvärt och utan dialog.
– Det var inte så att vi inte ville ha en dialog med teatern eller hitta en lösning, men allvarlighetsgraden var så hög att förbudet blev omedelbart. Det fanns inte möjlighet att säga att de kunde fortsätta med lägre hastighet eller färre aktörer på scenen, säger Fredrik Ericsson, arbetsmiljöinspektör, Arbetsmiljöverket.
Beslut om prövningstillstånd väntas komma inom de närmsta veckorna.