Bredare Nördkollo i ny tappning

Tidigare år har Datamuseet anordnat Nördkollo som pågått under en veckas tid. I år blir upplägget annorlunda på flera sätt.

Kanske speldesign i framtiden? Linn Källström gillar programmering och grafik.

Kanske speldesign i framtiden? Linn Källström gillar programmering och grafik.

Foto: Gabriella Nilsson

Östergötland2020-08-02 16:00

Istället för en sammanhängande vecka med en stor grupp förvandlas Nördkollot i år till Nördkollodagar. Workshops med tema spelprogrammering anordnas på tre olika platser runt om i Linköping. I år breddas även målgrupperna. 

– Annars är det en vecka där en stor grupp utvecklar ett spel. De blir som ett riktigt team. I år blir det mer som smakprov. Vi har också valt ut olika platser och målgrupper för att det har efterfrågats, säger Karin Lundahl, från Datamuseet.

Sedan Nördkollot startade för sex år sedan har det riktats till tjejer och icke-binära i åldern 13-19, men även killar och yngre barn har efterfrågat dagar med programmering.

– Tidigare har vi mest öppnat upp för grupper som är underrepresenterade i spelbranschen eller inom teknikyrken, men nu breddar vi, säger hon.

Den första dagen av fyra hålls på Kulturhuset Agora i Skäggetorp. Temat är programmering i Unity under ledning av Narin Yousef och Valdemar Tove från spelstudion Aftnareld, som huserar i East Sweden Game-huset i Linköping.

– Det här är ett bra sätt att få reda på hur spel görs och få koll på hur det funkar, säger Valdemar.

– De får en lista med instruktioner och ska sedan göra ett spel, säger Narin.

Övningarna går ut på att programmera piltangenterna eller musen så att det går att styra en boll. Sedan kan bollen samla mynt eller hoppa. Linn Källström, 16 år, koncentrerar sig på att få till kodningen. Det gäller att vara noggrann.

– Jag har varit med på liknande saker innan. Min pappa hittade det här på Facebook och tipsade mig. 

Hon hängde med sin kompis för fem år sedan på läger och intresset har växt. I höst börjar hon läsa på gymnasiet med inriktning teknik. I framtiden kan hon tänka sig att jobba med kodning eller grafik. 

Karin Arvelius, 16 år, har varit med på Nördkollolägret två år tidigare där hon berättar att hon träffat folk med samma intresse.

– Det var så kul! Nu finns det finns inte så mycket att göra och jag var ganska glad över det här alternativet.

Nördkollodagarna anordnas 5/8 på Mjärdevi Creative. Då kommer Magdalena Annell och lär ut spelgrafik och karaktärsdesign i 2D. Hon har bland annat utvecklat spelet Ecoweb som bygger på forskning inom biologiska nätverk. Den dagen riktar sig till tjejer och icke-binära. 

De två nästkommande tillfällena hålls 6/8 och 7/8 på Folkuniversitetet med tema Unity första dagen och Scratch nästa, för både tjejer och killar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!