Biologens sommartips: Upplev naturens alla härligheter!

Att bege sig ut i naturen under sommaren – vare sig man promenerar i en skog, en betesmark eller tar båten ut i skärgården – är något av det mäktigaste man kan göra.

Bärfisen har fått ett något oförtjänt namn, menar  biologen Torbjörn Blixt som fascineras över dessa små vackra varelser. Denna heter svartvit taggbening (Tritomegas bicolor) och är ett exempel på en art man kan finna i sin trädgård.

Bärfisen har fått ett något oförtjänt namn, menar biologen Torbjörn Blixt som fascineras över dessa små vackra varelser. Denna heter svartvit taggbening (Tritomegas bicolor) och är ett exempel på en art man kan finna i sin trädgård.

Foto: Monika Sunhede

Östergötland2020-06-19 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förutom att man mår bättre, rör på sig och andas frisk luft har man även möjligheten att dagligen upptäcka nya saker, var man än är. Mångfalden i vårt avlånga land är magnifik, och Östergötland är inget undantag. Här har vi allt från kust till slättlandskap, djupa skogar och öppna kulturlandskap, alla med sina egna unika karaktärer, naturtyper och arter. Något för alla.

Jag själv fascineras främst av insekter. Trots att jag regelbundet och under alla säsonger letar efter småkryp finner jag nya var jag än vänder mig. Skalbaggar, fjärilar, skinnbaggar och sländor – mångfalden är så enorm att jag ofta blir överväldigad och inte vet vad jag ska ta mig till under sommarhalvåret när aktiviteten bland de små liven är som störst.

Ska jag leta efter den sällsynta tallgräsfjärilen på torvmossar i Finspång? Eller undersöka den spännande skalbagsfaunan vid nyanlagda våtmarker i Linköping? Varför inte ta en tur ut i skärgården med kajak och kartlägga allt jag ser på små holmar, med förhoppningar om att finna sällsynta bärfisar? 

Vad jag än ger mig på så kommer upplevelserna att följa som ett brev på posten, för man stöter alltid på något oväntat i naturen. Allt man behöver är tålamod och nyfikenhet, gärna en gnutta tur med vädret – då garanterar jag dig unika upplevelser och inte sällan även minnen för livet. När såg du sist sugsnabeln på en fjäril i jakten på söt nektar? Eller hörde det dova, brummande ljudet av en guldbagge i flykten? Ge dig ut och upplev naturens alla härligheter.

Tips på saker att göra:

Upptäck en ny naturmiljö – har du någonsin varit i en sumpskog eller gått på en fuktig mosse med den varma doften av skvattram i näsan? Mängden naturmiljöer i Östergötland är enorm och alla erbjuder unika naturupplevelser. 

Luktar en bärfis verkligen illa? Dessa små vackra varelser lider av ett något oförtjänt namn. Studerar man dem på avstånd så luktar de inget alls och då kan man se vilka fascinerande djur de är.

I en normalstor villaträdgård med hyfsat varierad miljö kan man med lite vilja, kunskap och tålamod hitta över 1000 arter växter, insekter och fåglar. Ta dig tid och bekanta dig med vad du har i din närhet. Kika på blommor, buskar och träd – ju längre man kikar desto mer hittar man. Skalbaggar, vildbin, fjärilar – listan kan göras lång på de gäster man sällan vet att man har. Börja med en lista på allt du finner i trädgården så kommer du att märka hur kul det är att upptäcka nya arter. 

Har du någonsin lyssnat efter fåglar som sjunger under natten? Förlägg din vanliga promenad till sent på kvällen och fokusera på det du hör. Beroende på var du bor i landskapet kan man höra arter som gräshoppsångare, kattuggla, näktergal, vaktel eller enkelbeckasin - naturen får en helt annan känsla efter skymningen. Det finns många bra hemsidor och appar som kan hjälpa till om du är osäker på vad du precis hörde.

Visste du att vi har köttätande växter i Sverige? Tätörten är en liten, klart ljusgrön växt med lila blomma man ofta finner på fuktigare marker, gärna kalkrika områden. Ge dig ut och leta, om du vågar! 

Trött på din vanliga runda? Upplev ett nytt naturreservat! Länsstyrelsen har  en krysslista för länet naturreservat som går att beställa gratis på: https://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/tjanster/publikationer/krysslista-for-ostergotlands-naturreservat

Kolla även appen Naturkartan.

Torbjörn Blixt, 30 år är biolog och jobbar som kommunekolog i Motala kommun. Han är uppvuxen i Falerum utanför Åtvidaberg. Han fascineras särskilt av insekter och fåglar i naturen och spenderar ofta sin lediga tid med att leda inventeringsprojektet Bärfisar i Östergötland. Se mer på Entomologiska Föreningen i Östergötlands hemsida.