Band Camp ger tjejer en musikchans

Musiklägret Band Camp har hållits under sommaren i både Norrköping och Linköping. Senast nu i veckan på Skylten i Linköping.

Tora Nilsson, 15, och Tova Nilsson, 16, deltog på Band Camp. Tova tipsade även Maloo Svärd Gustafsson om att vara med.

Tora Nilsson, 15, och Tova Nilsson, 16, deltog på Band Camp. Tova tipsade även Maloo Svärd Gustafsson om att vara med.

Foto: Melinda Reyes Hiltunen

Östergötland2021-06-30 19:00

Tora Nilsson är 15, snart 16 år gammal. Hon har deltagit på Band Camp förut men återkom i år för att hon vill lära sig så mycket som möjligt inför starten på Sankt Lars musiklinje till hösten.

– Jag spelar piano, ukulele, gitarr, trummor och blåsinstrumentet oboe, säger hon, och tillägger snart att hon även sjunger.

undefined
Maloo Svärd Gustafsson, 15, har mest sjungit tidigare. På Band Camp fick hon chansen att lära sig mer om andra instrument. Hon deltog även för att få träffa nya människor.

Hilda Rehn har själv varit deltagare i Band Camp förut, men blev nu som 17-åring för gammal och fick då själv bli ledare.

– Jag försöker att vara lyhörd och anpassa innehållet efter deltagarnas intressen och vad de själva vill lära sig, säger hon.

Deltagarna Tora Nilsson, Maloo Svärd Gustafsson och Tova Nilsson tycker att ledarna har lyckats. Det känns både lärorikt, men inte för stelt och skolaktigt att vara med. De tycker också att det är skönt att få vara i ett sammanhang för bara tjejer, icke-binära och transpersoner.

– Annars skulle vi inte få chansen att ta plats, säger Tora Nilsson.

undefined
Hilda Rehn, Ksenia Emelianova och Mattis Svedberg var ledare under Band Camp på Skylten, där man även kunde få testa digital produktion av elektronisk musik. I övrigt jobbar Ksenia som pianolärare på Folkuniversitetet i Norrköping.

Mattis Svedberg kommer från Norrköping och började jobba på studieförbundet Sensus i år. Det är Sensus och Studiefrämjandet som arrangerar Band Camp, på Dynamo i Norrköping och på Skylten i Linköping. 

– I Linköping är det lite mer musikproduktionsinriktning, säger hon, och syftar på att Skylten har bättre studio där man även digitalt kan skapa musik.

Ksenia Emelianova, som varit ledare i båda städerna under sommaren, är imponerad av att en grupp i Norrköping hann skriva en egen låt.

– Vi har haft låtskrivarworkshops, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!