Inger Nilsson har kämpat mot världens starkaste tjej

Rollen som Pippi Långstrump har förföljt henne genom åren, så pass att hon själv – Inger Nilsson – fått kämpa för att få utrymme.

Inger Nilsson blev känd som Pippi Långstrump och fick en comeback på vita duken med Guldbaggeprisade "Efterskalv", där hon spelade rektor.

Inger Nilsson blev känd som Pippi Långstrump och fick en comeback på vita duken med Guldbaggeprisade "Efterskalv", där hon spelade rektor.

Foto: Pressbild/Corren/Lars Pehrson/SvD/TT

Östergötland 2021-07-23 19:00

– Jag har alltid känt att jag måste bevisa något, säger Inger Nilsson, som i sitt sommarprat den 11 juli berättade att en stor teaterchef nekat henne jobb med motiveringen att de inte kunde ha "lilla Pippi" på teatern.

Media och publik har slitit i henne sedan hon var barn, och hon har väluppfostrat ställt upp på både intervjuer och autografskrivningar i tid och otid. Kanske är hon därför inte lika van att lyssna in sina egna behov, efter att Pippi-hysterin stulit så mycket uppmärksamhet. Så hur skulle Inger Nilsson beskriva sig själv?

– Det där är jättesvårt. Jag är väl helt vanlig, som väldigt många andra. Jag tycker om mitt jobb, teater och film, säger hon.

Under intervjudagen har hon varit på ett första manusmöte inför inspelningen av den nya barnfilmen "Lill-Zlatan och morbror raring". Inger Nilsson ska spela mormor.

Hon är frilansande skådespelare och bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Kisa. Gymnasiet gick hon på Katedralskolan i Linköping, och därefter bodde hon även i Norrköping. Hon jobbade bland annat som rekvisitör på Östgötateatern, och såg alltså till att rätt rekvisita fanns på plats på scenen.

– Jag tyckte om språk och gick humanistisk linje på Katedral. På den tiden fanns det även någon tvåårig social linje med teaterinriktning, men jag behövde väl få göra något annat.

Inger Nilsson beskriver att det efterföljande jobbet som sekreterare också var en del av att fokusera på något annat. Hon hade ett vikariat, men hoppades på en fast tjänst. Det fick hon inte.

– Ibland har jag behövt en knuff av livet för att byta riktning. Jag blev sur och tänkte att "happ, då får jag väl flytta då", och det var tur.

Inger Nilsson utbildade sig till skådespelare, ett yrke som hon än i dag älskar. Åtminstone en annan egenskap än "vanlig" kan hon säga om sig själv: envis.

– Jag har fått kämpa och kämpa för att visa att det inte var någon slump att jag fick den där rollen som barn, utan att jag faktiskt har talang. Annars hade jag ju inte heller kommit in på scenskolan som ställer höga krav.

Guldbaggeprisade "Efterskalv" (2015) blev en slags revansch för Inger Nilsson, som hade en av de ledande rollerna.

– Jag hade ju jobbat med den tyska tv-serien "Kommissarien och havet" i många år, men det var väldigt kul att få göra en svensk film också, och att den vann en Guldbagge var helt fantastiskt. 

– Arbetet med "Jägarna" har också varit väldigt kul, säger Inger Nilsson, och menar att hon fått "jobba sig in" på marknaden efter barndomens succé.

Förra hösten hade hon fullt upp, med inspelning av "Jägarna" i Norrland och "Kommissarien och havet" på Gotland. Hon underhöll också äldre utomhus i Uppsala, genom att berätta för dem om Astrid Lindgren.

– En del av dem kanske var dementa, och en stund senare glömmer de bort att någon varit där. Men där och då är de lyckliga, säger Inger Nilsson, som tidigare även besökt många äldreboenden i Stockholm.

Kisadottern klarade sig undan coronaviruset under jobben, men smittades sedan typiskt nog hemma av bekanta som inte visste om att de bar på viruset.

När pandemin är över ser Inger Nilsson mest fram emot att kunna umgås mer fritt med människor. Redan dagen efter intervjun ska hon dock träffa sina egna bröder för första gången på ett och ett halvt år.

– Det låter kanske konstigt att det gått så lång tid, men vi har ändå haft mycket kontakt under tiden. Och nu är alla äntligen vaccinerade.

Sommarintervjun

Namn: Inger Nilsson.

Ålder: 62 år.

Familj: Två bröder, varav den ena (Anders Nilsson) tidigare varit nyhets- och redaktionschef på Corren samt publisher och ansvarig utgivare på Norrköpings Tidningar.

Fritid: "Hasar omkring hemma", tränar, dansar och umgås med vänner.

Kuriosa: Spelade piccolon i operetten "Vita hästen" på Arbisteatern i Norrköping under 1970-talet. Har aldrig läst Pippiböckerna, fastän hon fått dem på alla språk av Astrid Lindgren. Är inte förtjust i julmat, men äter gärna semlor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!