Ateljéer i Ödeshög, Borghamn, Väderstad och Boxholm skulle öppnats upp under Kristi himmelsfärd, vilket de gjort under samma helg sedan 2000. Det brukar vara en uppskattad tillställning där bygdens konstnärer, kaféer och restauranger är välbesökta. Kulturarbetarföreningen Omkultur har bestämt sig för en digital variant av konstrundan på sociala medier.
– Konstrundan som inte blev av har lämnat ett stort vakuum, beskriver Ganga Rosslin Blad. Nu blir en konstrunda i alla fall, på Facebook.
Den årliga konstrundan är betydelsefull för de medverkande konstnärerna. De beskriver att de får energi från besökare och samtidigt viktig feedback av sin konst. Kontakten med betraktaren och dess reaktioner ser de som en viktig del i sin utveckling framåt. Ekonomin är heller inte att underskatta då flertalet utställare får in en stor del av sin årsinkomst under rundan.
– Man kan säga att hjulet har stannat. Under konstrundan kommer många med värdefulla kommentarer, men också sonderar terräng inför framtida utställningar eller besök, säger Lasse Frisk som bor utanför Hästholmen och har en stor ateljé med verkstad och butik i en byggnad på tomten.
– Det är viktigt att ha kontakt med betraktaren, se hur de reagerar på det man har gjort. Man får nya upplevelser genom att träffa människor, säger konstnären Svetlana Gurko.
Hon bor i centrala Ödeshög och har sin ateljé intill sitt hus. Den är fylld av färgstarka tavlor med inspiration från Holland. Hon hade tänkt visa en ny stil under konstrundan och se hur besökare reagerade.
– Pandemin i sig har inte påverkat konstnärskapet, men jag har fått mer tid att måla och det har gjort att jag utvecklats.
Konstnärsparet Ganga Roslin Bladh och Rurik Bladh har en stor prunkande trädgård mitt ute på Östgötaslätten i Rogslösa. Trädgården är uppdelad i olika växtliga rum där det även finns en nybyggd keramikverkstad och en kreativ ateljé.
– Vi har precis byggt en Raki-ugn. Den är murad av egentillverkat tegel med lera och hampakärna.
Lera och keramik är en ny uttrycksform för Rurik och en nygammal för Ganga, de har båda det färgstarka måleriet som sitt främsta konstnärliga uttryck.
– Vi är båda väldigt glada i färg, en förklaring är den färgstarka naturen som vi gillar. Vi mediterar också, där det finns en stark energi som relaterar till färger, menar Ganga.
Båda har mycket djur i sin konst, men på olika sätt. De är starka symboler och symboliserar kraft.
– Jag har borrat ner mig lokalt det senaste året, beskriver Gagna. Djur som finns i närheten, som harar och ugglor.
– Drakar har en speciell energi, men också mystiken på Omberg, menar Rurik.
Keramikern Karin Laghard bor nära Visjön mitt inne i skogen, en bit utanför Ödeshög. Hon vurmar för det enkla livet och har sin keramikverkstad ett stenkast från det åttkantiga boningshuset i skogen.
– Jag gör en del trädgårdskonst och tänkte göra en keramikstig i skogen i sommar.
Karins främsta del är bruksföremål, så som muggar och skålar, vilket det har blivit mindre av i år.
– Många av de jag levererar till har haft stängt.
Smeden Johan Rydberg arbetar med järnsmide och har sin verkstad i Boet. Även han arbetar vanligtvis med bruksföremål och är istället beroende av marknader och mässor. Han har fått andra beställningsjobb under pandemin.
– Jag jobbar just nu med en stor grind och två stora cylinderformade eldstäder.