Skatten höjs från 21,60 till 22,60 i Ödeshög nästa år, det föreslår KD, S och C. Kommunfullmäktige tar beslut 18 november.
– Vi måste säkerställa att vi har en ekonomi i balans, förklarar kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD), men vi måste också säkerställa den kommunala servicen till medborgarna. Vi har också nödvändiga investeringar att göra.
Ödeshög förlorade fem miljoner kronor i det kommunala utjämningssystemet, och det skapade tillsammans med socialnämndens underskott på 2,8 miljoner kronor ett mycket tufft ekonomiskt läge.
– Vi har tittat på alla verksamheter och genomlyst allting, säger Annicki Oscarsson. Förvaltningarna har tittat på vad olika besparingar skulle innebära.
Här finns både realistiska och ganska otänkbara åtgärder; stora och små besparingar om vartannat. Digitalisering av vissa verksamheter på socialförvaltningen är en tanke; att samverka med andra kommuner om till exempel en del av räddningstjänstens och miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen kan vara möjligt.
Att sluta laga mat till hemtjänsten och i stället köpa kyld mat från Mjölby visar sig inte bli någon besparing, tvärtom, och att lägga ner fritidshem kan få negativa konsekvenser. Att höja kulturskolans avgifter eller simskoleavgifterna ger små intäkter, men kanske kan kulturskolan dela lokaler med fritidsgården. En del verksamhet är lagstadgad. Kommunen måste till exempel ha ett bibliotek och boklånen ska vara gratis, men öppettider och service kan diskuteras. Och så vidare.
– Vi har aldrig gjort en så grundlig genomgång tidigare, säger Anders Karlsson (S). Det ger kunskap om vad saker och ting kostar, vad som är möjligt att spara och vad som inte är någon bra idé att dra in på.
– Nu får nämnderna jobba vidare utifrån de ramar som fullmäktige slår fast, säger Annicki Oscarsson.
De ramarna innebär att 19 miljoner kronor ska sparas under planperioden 2020-2022. 11,2 miljoner tas genom effektiviseringar och besparingar. Samverkan med andra kommuner, till exempel på miljö- och hälsoskyddsområdet och i räddningstjänsten diskuteras redan. Taxor och avgifter kan komma att höjas, för vatten och avlopp är det redan beslutat. Statliga kostnadsutjämningspengar kan ge 5,4 miljoner nästa år.
Satsningar väntar också, bland annat i form av stöd till barn- och ungdomsföreningar. Investeringar ska göras på skollokaler och äldreomsorg, men också i bostäder, infrastruktur och bredband.