Fritids öppnade aldrig i höstas – läggs ner

I höstas fanns ingen behörig personal alls till fritids i Boet. Barnen fick åka till Ödeshög i stället. Nu stänger politikerna dörren för gott.

Det är några år sedan det fanns skolbarn i Boets skola.

Det är några år sedan det fanns skolbarn i Boets skola.

Foto: Karl-Johan Norén

Ödeshögs kommun2019-10-21 20:00

– Äntligen, säger Theodor Johansson (M) i barn- och utbildningsnämnden. Nu öppnas möjligheten för en borgerlig allians igen.

Det var mycket protester och starka känslor när Boets skola skulle stängas. 2015 lades den i malpåse, tillfälligt var tanken, men 2017 togs beslutet att definitivt stänga skolan. Bara fritids skulle bli kvar.

– Det spräckte det borgerliga samarbetet i Ödeshög, förklarar Theodor Johansson. Nu, när fritids läggs ner,  kan vi få nya möjligheter. Vi måste spara.

Elevunderlaget i Boet är vikande. Det är en av anledningarna till att fritids läggs ner. En annan är att det är svårt att få behörig personal.

– Vi har ungefär åtta inskrivna barn på fritids, säger Robert Wahlström (KD) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Ödeshög.

– Dessutom har vi alltså haft svårt att få behörig personal till Boet. Den här terminen gick det överhuvud taget inte alls, så vi kunde aldrig öppna i höstas. Barnen går redan på fritids i Ödeshög.

När nämnden dessutom måste spara pengar finns det inga förutsättningar att fortsätta med fritids i Boet, säger han. Den verksamhet som redan i praktiken har upphört avslutas nu också formellt.

– Det är fullmäktige som tar det slutliga beslutet, säger Robert Wahlström, men inriktningsbeslutet är taget i nämnden.

Några riktiga protester har han inte mött.

– Det är klart att många tycker att det är tråkigt, det har jag hört, men folk förstår ändå bekymret. Vi har inte så mycket att välja på.

2015 var många Boet-bor riktigt irriterade på sina politiker. Då ville de ha skolan kvar. Nu läggs också fritids ner.
2015 var många Boet-bor riktigt irriterade på sina politiker. Då ville de ha skolan kvar. Nu läggs också fritids ner.
Karta: Boet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!